• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • styczeń 2015
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « gru   lut »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Bułeczki cebulowe

5 stycznia 2015

SONY DSC

 

Pyszne śniadaniowe bułeczki z cebulką- moje ulubione 🙂 Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze byłam wielką ich fanką. A wiadomo: co własnej roboty smakuje lepiej 🙂 Więc do dzieła!

 

Składniki na 18 bułeczek:

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 24 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 3 średnie cebule- drobniutko pokrojone i podsmażone
  • 5,5 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • rozbełtane jajko z łyżką wody

Wykonanie:

Na początku przygotowujemy rozczyn: do ciepłego (nie gorącego!) mleka dodać sól, cukier i drożdże oraz 4 łyżki mąki (odsypujemy je z mąki podanej w przepisie). Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na 15 minut, do wyrośnięcia rozczynu. Po tym czasie dodajemy rozczyn do pozostałych składników i wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 h, czyli do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ważymy i dzielimy na 18 takich samych kuleczek (u mnie po 84 g). Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 190ºC.

Bułeczki przed samym pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20- 25 minut (do zarumienienia).

Bon apetit 🙂

Źródło

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cebuladrożdże
Share

Bułki

Zuzia

You might also like

Chleb nocny (drożdżowy)
5 kwietnia 2020
Bułki cebulowe
22 lipca 2019
Drożdżowe rogaliki z dżemem
13 marca 2019

5 komentarzy


Aga
5 January 2015 at 18:39
Reply

Kocham je!



Szefowa w swojej kuchni ;-)
5 January 2015 at 20:22
Reply

Wyglądają super. 🙂 Jak jest z nimi na drugi dzień, są równie smaczne?



    Zuzia
    5 January 2015 at 22:26
    Reply

    Tak, na noc wystarczy schować do lodówki 🙂

Agakkm
7 January 2015 at 15:18
Reply

Ale fajne!!!!



Juna
7 January 2015 at 15:19
Reply

Zrobine, zjexdzone I pyszne polecam 😀



Skomentuj Agakkm Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    styczeń 2015
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « gru   lut »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...