• Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Cytrynowy puch z malinami
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Drożdżowe faworki
    Pączki Babci Halinki z wiśniami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Drożdżowe rogaliki z dżemem
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia - Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    • Zuzia - Tort czekoladowy z rumem i śliwkami
    • Karolina - Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    • Monika - Tort czekoladowy z rumem i śliwkami
    • Beata - Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
  • Adsense

  • lipiec 2019
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « czrw.   sp. »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Bułki cebulowe

22 lipca 2019

Wspaniałe puchate, ogromne bułki. Uwielbiam ich smak! Jest to klasyczny przepis na bułki pszenne, który wykorzystałam też w bułkach z ziarnami (tu). Dodatki wymieniłam na podsmażoną cebulkę. Są bardzo proste i pyszne. Zapraszam !

Składniki na 8 dużych lub 10 średnich bułek:

  • 470 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 ml wody, letniej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju (ok 7-10 minut), przestudzone

W dużej misce umieścić wodę, cukier, drożdże i 4 łyżki mąki (z odmierzonej). Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Po tym czasie do mieszanki dodać pozostałą mąkę, sól i dokładnie wymieszać całość za pomocą łyżki, a następnie wyrobić (kilka minut). Pod koniec wyrabiania dodać przestudzoną cebulę. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na ok 30- 60 minut do podwojenia objętości.

Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki, lekko podsypując mąką. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, aby mogły urosnąć. Przykryć ściereczką i zostawić na dodatkowe minimum 20 minut w ciepłym miejscu do napuszenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 23- 25 minut.

Gotowe bułki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia.

Smacznego !

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cebula
Share

Bułki  / Pieczywo

Zuzia

You might also like

Cebularze lubelskie z Bake Off Gosi
20 marca 2017
Bułeczki cebulowe
5 stycznia 2015

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Cytrynowy puch z malinami
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Drożdżowe faworki
    Pączki Babci Halinki z wiśniami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Drożdżowe rogaliki z dżemem
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2019
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « czrw.   sp. »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...