Pyszne śniadaniowe bułeczki z cebulką- moje ulubione 🙂 Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze byłam wielką ich fanką. A wiadomo: co własnej roboty smakuje lepiej 🙂 Więc do dzieła!
Składniki na 18 bułeczek:
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 24 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
- 1,5 szklanki letniej wody
- 3 średnie cebule- drobniutko pokrojone i podsmażone
- 5,5 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
- rozbełtane jajko z łyżką wody
Wykonanie:
Na początku przygotowujemy rozczyn: do ciepłego (nie gorącego!) mleka dodać sól, cukier i drożdże oraz 4 łyżki mąki (odsypujemy je z mąki podanej w przepisie). Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na 15 minut, do wyrośnięcia rozczynu. Po tym czasie dodajemy rozczyn do pozostałych składników i wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 h, czyli do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ważymy i dzielimy na 18 takich samych kuleczek (u mnie po 84 g). Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 190ºC.
Bułeczki przed samym pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20- 25 minut (do zarumienienia).
Bon apetit 🙂
5 komentarzy
Kocham je!
Wyglądają super. 🙂 Jak jest z nimi na drugi dzień, są równie smaczne?
Tak, na noc wystarczy schować do lodówki 🙂
Ale fajne!!!!
Zrobine, zjexdzone I pyszne polecam 😀