Zdecydowanie kajmak kupny się nie umywa 🙂 Prosty, szybki (nie musimy gotować mleka z cukrem przez 3h) i genialny przepis na domową masę krówkową. Smakuje tak samo jak kupny kajmak, z nutą tego czegoś 😀 Dodatek cynamonu dodaje mu świątecznego charakteru. Pychota 😉
Tutaj wersja tradycyjna i czekoladowa.
Składniki na 250 ml kajmaku, ok 3/4 puszki:
- 300 ml śmietany 30% lub 36%
- 2/3 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Do garnka (bardziej szerokiego, niż wysokiego) wlać śmietanę, wsypać 2/3 szklanki cukru i dokładnie wymieszać. Garnek postawić na palnik, zagotować, zmniejszyć ogień (na średni) i gotować 25- 35 minut- aż śmietanka się zredukuje. Po tym czasie masa powinna wyglądać jak lekko żółta piana. Dodajemy do niej przesiane kakao i cynamon i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie do innego garnka (najlepiej z grubym dnem) wsypać równomiernie 1/4 cukru i podgrzewać (na dość wysokim ogniu), aż do całkowitego rozpuszczenia się i przyrumienienia- nie mieszamy! Zmniejszyć płomień (bardzo mały) i powoli, cały czas mieszając wlać całą masę śmietankową i masło. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1 minutkę.
Gratulacje, domowy kajmak gotowy 🙂 Teraz wystarczy go wystudzić i przelać do słoiczka.
Uwaga!!! Początkowo kajmak może wydawać się za rzadki, ale w trakcie stygnięcia ładnie zastygnie, przybierając konsystencję takiego ,kupnego’.
3 komentarze
Pycha 🙂
[…] Kajmak cynamonowy […]
Super jest 🙂