• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • październik 2014
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « wrz   lis »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Zakwas- krok po kroku

16 października 2014

6

Jeden z najłatwiejszych przepisów bazowych. Nie jest pracochłonny, ale jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, bo 4 dni- jest to głównie czas rośnięcia. Ekspertem nie jestem, ale chlebek na tym zakwasie mi smakuje, więc chyba jest on taki jaki powinien być 😉

Zamieszczę tu również kilka wskazówek co do jego przygotowywania i późniejszego przechowywania. 

P.S. Mój przepis różni się od innych, powszechnie dostępnych receptur ilością wody w pierwszej dobie. W oryginale masa była zbyt gęsta, a tej którą prezentuję nie powinniście nic zarzucić 🙂

Składniki:

a) 1 doba:

  • 70 g mąki żytniej typ 720
  • 150 ml ciepłej przegotowanej wody

b) 3 kolejne doby:

  • po 50 g mąki żytniej typ 720
  • po 50 ml ciepłej przegotowanej wody

 

Wykonanie:

Dzień 1

W wysokim, wyparzonym słoiku wymieszać wodę i mąkę żytnią (a), do uzyskania jednolitej masy, przykryć folią, a następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 24 h.

Po tym czasie moja masa wyglądała tak:

1

Dzień 2

Do masy dodać 50 g mąki żytniej i 50 ml wody, dokładnie wymieszać i znów pozostawić w cieple na 24 h.

Mój zakwas nie różnił się zbytnio, od tego sprzed 24 h, więc zdjęcie jest zbędne 🙂

 

Dzień 3

Do masy dodać 50 g mąki żytniej i 50 ml wody, dokładnie wymieszać i znów pozostawić w cieple na 24 h.

Po tym czasie mój zakwas w końcu ruszył 🙂

4

 

I po wymieszaniu:

3

Dzień 4

Ostatnia doba!!! Powtórzyć czynności z punktu 3 i ostatni raz zostawić w cieple na 24 h.

Po tym czasie zakwas jest gotowy i nadaje się do użycia:

2

Wskazówki:

  • Słoik powinien być wyparzony, a woda przegotowana- dzięki temu zakwas nie spleśnieje zbyt szybko.
  • Gdy zakwas będzie niebezpiecznie zbliżał się do góry należy go wymieszać.
  • Zakwas jest dobry, gdy na jego wierzchu są widoczne 'bąbelki’.
  • Nie przejmujcie się jeśli przez pierwsze dni zakwas nie będzie rósł- jeśli są pęcherzyki powietrza (nawet malutkie),to nie ma powodu do niepokoju.
  • Po ostatnim rośnięciu zakwas jest gotowy. To czego nie zużyjemy należy przelać po mniejszego słoiczka (wyparzonego!), schować do lodówki i dokarmiać raz na tydzień 50 g mąki żytniej i 50 ml wody.
  • Zakwas przechowywać do momentu pojawienia się pleśni, gdy to nastąpi należy go wyrzucić.

 

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

mąka żytnia
Share

Bazy  / Chleby

Zuzia

You might also like

Muffinki bananowe z jabłkami
7 marca 2019
Chleb wieloziarnisty (ze słonecznikiem i siemieniem lnianym)
17 kwietnia 2018
Zdrowe żytnie bułeczki
20 października 2014

2 komentarze


Chleb żytni z ziarnami » Najlepsze Smakołyki
18 October 2014 at 16:53
Reply

[…] Zakwas- krok po kroku […]



Zdrowe żytnie bułeczki » Najlepsze Smakołyki
20 October 2014 at 18:18
Reply

[…] Zakwas- krok po kroku […]



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    październik 2014
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « wrz   lis »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...