Jeden z najłatwiejszych przepisów bazowych. Nie jest pracochłonny, ale jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, bo 4 dni- jest to głównie czas rośnięcia. Ekspertem nie jestem, ale chlebek na tym zakwasie mi smakuje, więc chyba jest on taki jaki powinien być 😉
Zamieszczę tu również kilka wskazówek co do jego przygotowywania i późniejszego przechowywania.
P.S. Mój przepis różni się od innych, powszechnie dostępnych receptur ilością wody w pierwszej dobie. W oryginale masa była zbyt gęsta, a tej którą prezentuję nie powinniście nic zarzucić 🙂
Składniki:
a) 1 doba:
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 150 ml ciepłej przegotowanej wody
b) 3 kolejne doby:
- po 50 g mąki żytniej typ 720
- po 50 ml ciepłej przegotowanej wody
Wykonanie:
Dzień 1
W wysokim, wyparzonym słoiku wymieszać wodę i mąkę żytnią (a), do uzyskania jednolitej masy, przykryć folią, a następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 24 h.
Po tym czasie moja masa wyglądała tak:
Dzień 2
Do masy dodać 50 g mąki żytniej i 50 ml wody, dokładnie wymieszać i znów pozostawić w cieple na 24 h.
Mój zakwas nie różnił się zbytnio, od tego sprzed 24 h, więc zdjęcie jest zbędne 🙂
Dzień 3
Do masy dodać 50 g mąki żytniej i 50 ml wody, dokładnie wymieszać i znów pozostawić w cieple na 24 h.
Po tym czasie mój zakwas w końcu ruszył 🙂
I po wymieszaniu:
Dzień 4
Ostatnia doba!!! Powtórzyć czynności z punktu 3 i ostatni raz zostawić w cieple na 24 h.
Po tym czasie zakwas jest gotowy i nadaje się do użycia:
Wskazówki:
- Słoik powinien być wyparzony, a woda przegotowana- dzięki temu zakwas nie spleśnieje zbyt szybko.
- Gdy zakwas będzie niebezpiecznie zbliżał się do góry należy go wymieszać.
- Zakwas jest dobry, gdy na jego wierzchu są widoczne 'bąbelki’.
- Nie przejmujcie się jeśli przez pierwsze dni zakwas nie będzie rósł- jeśli są pęcherzyki powietrza (nawet malutkie),to nie ma powodu do niepokoju.
- Po ostatnim rośnięciu zakwas jest gotowy. To czego nie zużyjemy należy przelać po mniejszego słoiczka (wyparzonego!), schować do lodówki i dokarmiać raz na tydzień 50 g mąki żytniej i 50 ml wody.
- Zakwas przechowywać do momentu pojawienia się pleśni, gdy to nastąpi należy go wyrzucić.
2 komentarze
[…] Zakwas- krok po kroku […]
[…] Zakwas- krok po kroku […]