• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Gofry idealne (tradycyjne)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • październik 2014
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « wrz   lis »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Tort pomarańczowo- bezowy

25 października 2014

SONY DSC

Pyszny słoneczny tort, idealny na obecną porę roku 😉 Nie jest za słodki, a kwaskowatość pomarańczy świetnie współgra, ze słodyczą bezy. Bardzo, bardzo efektowny i smaczny 🙂

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 360 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Wykonanie:

Na dwóch blachach, wyłożonych papierem do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy 20 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.

W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodać sól i  powoli zwiększać stopień obrotów. Gdy białka będą już sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier: stopniowo- dodajemy łyżkę cukru i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru i dopiero wtedy dodajemy następną łyżkę- dzięki temu sposobowi beza powinna być idealna. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy i ostatni raz miksujemy.

Bezę wizualnie dzielimy na pół i przekładamy na blachy, rozmarowując tak, aby nie wychodziła poza okrąg. Następnie pieczemy przez 7 minut (do zarumienienia) w 200ºC , a później zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy jeszcze 60 minut- z termoobiegiem. Bezy najlepiej studzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Krem:

  • 1/2 porcji  schłodzonego orange curdu
  • 300 ml schłodzonej śmietany 30 lub 36%

Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, a gdy będzie już sztywna, dodajemy curd i jeszcze raz miksujemy, aż powstanie gładka i jednolita masa.

Dodatkowo:

  • 1/2 porcji orange curdu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Wykonanie:

Na talerzu położyć 1 blat bezowy, przykryć go połową kremu, a na niej rozsmarować połowę curdu i przykryć drugim blatem. Na nim położyć resztę kremu i ozdobić pozostałym curdem i skórką pomarańczową.

Smacznego 🙂

SONY DSC

 

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bez mąkipomarańcześmietana kremówkawykorzystanie białek
Share

Bazy  / Budynie, kisiele, kremy  / Torty

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020

Comment


foodmania
25 October 2014 at 14:10
Reply

wygląda obłędnie!



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Gofry idealne (tradycyjne)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    październik 2014
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « wrz   lis »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...