Przepyszny sok dyniowy. W smaku i konsystencji jest bardzo podobny do kubusia. Ma w sobie zamknięte najlepsze smaki jesieni. Gdy się gotuje, po domu roznosi się cudowny zapach cynamonu, dyni, miodu. Sok nie zawiera cukru- same zdrowości. Zapraszam 😉
Składniki:
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kawałki
- 500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 4 łyżki miodu lub 1 banan pokrojony w plasterki
- 1 l wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Do garnka włóż marchewki, jabłka, (banana) oraz dynię. Dodaj cynamon, miód, sok z cytryny i zalej wodą. Zagotuj, a następnie zmniejsz odrobinę temperaturę i gotuj do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie przy pomocy blendera zmiksuj całość przez kilka minut, aż uzyskać gładką konsystencję.
Gotowy sok przelej do butelek i odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie- THERMOMIX:
- W naczyniu miksującym umieść marchewkę. Rozdrobnij 10 s / obr. 5. Zgarnij rozdrobnioną marchewkę ze ścianek na dno naczynia.
- Dolej 300 ml wody, gotuj 8 min / Varoma / obr. 1
- Dodaj pozostałe składniki, zmiksuj 1 min 30 s / obroty 9
- Dolej resztę wody, zagotuj 10 min / 100 stopni / obr. 2
- Przelej sok do butelek i odstaw do ostygnięcia
Smacznego 🙂
4 komentarze
Wygląda pysznie, mam tylko pytanie czy sok nie jest mdly? (Z tym kojarzy mi się dynia)
Ja również nie przepadam za dynią z powodu mdławego smaku, ale w tym roku powoli zaczynamy polepszać swoje stosunki 🙂
W tym przepisie dynia udowodniła mi, że może fajnie smakować 🙂
Pyszny i łatwy.
Pozdrawiam i dziękuję
Świetny post. Gratuluję!!!!