Tym postem kończę przepisy z orange curdem w tym sezonie. Co tu dużo pisać? Pyszny, mooocno aromatyczny i lekko kwaskowaty sernik. Zwolennikom serników na pewno przypadnie do gustu. Idealny na zimne, jesienne (i nie tylko) dni 😉
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 1 żółtko
- 100 g cukru
- 100 g margaryny
- 1 łyżka śmietany
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekaną margarynę, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą (spód i boki).
1/2 ciasta rozwałkować na wielkość spodu formy i przełożyć do blaszki. Z reszty ciasta wykleić boki na wysokość 3- 4 cm. Spód nakłuć widelcem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C . Wyjąć.
Masa serowa:
- 750 g twarogu
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Masę serową przelać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 1 h w 180°C. Po tym czasie sernik wystudzić, pozostawiając w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Dodatkowo:
-
porcja orange curdu
Wykonanie:
Na wierzch wystudzonego sernika przełożyć curd, wyrównać i całe ciasto wstawić na minimum 2 h do lodówki.
Smacznego 😉
3 komentarze
Ale mi zrobiłaś ochotę na sernik *.* Prezentuje się cudnie ;>
A ten smak <3
Mmm, absolutnie cudowny 🙂