Jeśli pokochaliście lemon curd to jego pomarańczowa wersja z pewnością Wam zasmakuje. Jest równie pyszny, a do tego zawiera znacznie mniej cukru. Rozpisywać się o nim nie będę, bo każdy kto go kiedyś próbował wie, że warto go zrobić. Natomiast osoby które czytają o nim pierwszy raz nie pożałują, jak spróbują 🙂
Składniki:
- sok wyciśnięty z ok 1 i 1/2 pomarańczy (3/4 szklanki )
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 80 g miękkiego masła
- 1 lub 2 łyżki cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka*
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W momencie gdy zacznie bulgotać wyłączamy palnik i przekładamy curd do słoiczka lub kubka. Po wystygnięciu i schłodzeniu powinien mieć konsystencję budyniu. (W trakcie stygnięcia polecam przetrzeć przez sito- będzie bardziej aksamitny).
Smacznego 😉
*białka można zamrozić lub wykorzystać w tych przepisach
4 komentarze
Pycha!!!
[…] Orange curd […]
[…] Orange curd […]
Super wyszedł:)