• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • październik 2014
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « wrz   lis »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Flan czekoladowy z kajmakiem

29 października 2014

SONY DSC

Uwaga, uwaga!!! Najlepsze ciasto czekoladowe z jakim miałam do czynienia 😉 Jest przepyszne!!! Mooocno czekoladowe, delikatnie krówkowe i przepiękne. Nietrudne do wykonania. Gorąco polecam 😉

Składniki na ciasto kruche:

  • 170 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny lub masła
  • 1 łyżka śmietany

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z kakao i cukrem, dodać posiekaną margarynę, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą (spód i boki). 1/2 ciasta rozwałkować na wielkość spodu formy i przełożyć do blaszki. Z reszty ciasta wykleić boki na wysokość 3 cm, a spód nakłuć widelcem. Włożyć na 1 h do lodówki.

Ciasto czekoladowe:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny lub masła
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Wykonanie:

W garnuszku roztopić  margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.

W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek), a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować nie gorącą masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste).

 

Dodatkowo:

  • 3/4 puszki kajmaku kupnego lub cała porcja domowego (przepis tutaj)

Schłodzone kruche ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 12 minut. Po tym czasie, gdy będzie już lekko podpieczone wyjąć.

Na podpieczony spód przełożyć masę krówkową i dokładnie rozsmarować. Na kajmak przelać ciasto czekoladowe, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego d0 180 °C na 25- 30 minut do tzw. suchego patyczka i odstawić do wystudzenia.

Polewa:

  • 60 g czekolady (u mnie deserowa)
  • 30 g masła

Wykonanie:

W garnuszku roztopić masło, zdjąć z panika, dodać połamaną czekoladę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Polewę najlepiej wystudzić.

Nasz piękny i wystudzony flan, polać artystycznie polewą i odstawić do jej stężenia. Smacznego 🙂

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

czekoladakajmakkakaowykorzystanie żółtek
Share

Ciasta czekoladowe  / Tarty i ciasta kruche

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021
Kremówka Papieska
20 maja 2020

4 komentarze


Juna
30 October 2014 at 15:21
Reply

Pycha! 🙂



gin
30 October 2014 at 21:22
Reply

Mmm, obłęd! 🙂



Bożena
19 January 2016 at 23:06
Reply

Dzięki . Zuziu, za to przepyszne ciasto. Muszę je zrobić. bo jego smak ciągle czuję . Rewelacja. Ciocia Bożena



    Zuzia
    20 January 2016 at 17:28
    Reply

    Super 🙂 Bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    październik 2014
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « wrz   lis »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...