Uwaga, uwaga!!! Najlepsze ciasto czekoladowe z jakim miałam do czynienia 😉 Jest przepyszne!!! Mooocno czekoladowe, delikatnie krówkowe i przepiękne. Nietrudne do wykonania. Gorąco polecam 😉
Składniki na ciasto kruche:
- 170 g mąki
- 30 g kakao
- 1 żółtko
- 100 g cukru
- 100 g margaryny lub masła
- 1 łyżka śmietany
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z kakao i cukrem, dodać posiekaną margarynę, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą (spód i boki). 1/2 ciasta rozwałkować na wielkość spodu formy i przełożyć do blaszki. Z reszty ciasta wykleić boki na wysokość 3 cm, a spód nakłuć widelcem. Włożyć na 1 h do lodówki.
Ciasto czekoladowe:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny lub masła
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki kakao
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Wykonanie:
W garnuszku roztopić margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek), a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować nie gorącą masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste).
Dodatkowo:
- 3/4 puszki kajmaku kupnego lub cała porcja domowego (przepis tutaj)
Schłodzone kruche ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 12 minut. Po tym czasie, gdy będzie już lekko podpieczone wyjąć.
Na podpieczony spód przełożyć masę krówkową i dokładnie rozsmarować. Na kajmak przelać ciasto czekoladowe, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego d0 180 °C na 25- 30 minut do tzw. suchego patyczka i odstawić do wystudzenia.
Polewa:
- 60 g czekolady (u mnie deserowa)
- 30 g masła
Wykonanie:
W garnuszku roztopić masło, zdjąć z panika, dodać połamaną czekoladę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Polewę najlepiej wystudzić.
Nasz piękny i wystudzony flan, polać artystycznie polewą i odstawić do jej stężenia. Smacznego 🙂
4 komentarze
Pycha! 🙂
Mmm, obłęd! 🙂
Dzięki . Zuziu, za to przepyszne ciasto. Muszę je zrobić. bo jego smak ciągle czuję . Rewelacja. Ciocia Bożena
Super 🙂 Bardzo się cieszę 🙂