Przepisów na masę makową jest wiele, jednak ja postanowiłam Wam dziś zaprezentować mój ulubiony- moim skromnym zdaniem najlepszy 🙂 Do świąt jeszcze trochę czasu, ale przecież wypieki z makiem można robić (i jeść) przez caaały rok. Masa jest słodka, o odpowiednio gęstej konsystencji z ulubionymi bakaliami i rumowym aromatem. Nie jest ona trudna w wykonaniu i na pewno zdrowsza, a do tego smaczniejsza niż kupna, dlatego gorąco zapraszam 🙂
Składniki na ok 600 g masy:
- 250 g maku
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 50 g orzechów
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 75 g rodzynek
- 75 g suszonej żurawiny
- 30 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżki rumu
Wykonanie:
Mak namoczyć w gorącym mleku (ok 2- 3h), następnie przełożyć na sitko na 15 minut lub odcisnąć za pomocą lnianego ręcznika, aby pozbyć się nadmiaru mleka. Zmielić dwukrotnie w maszynce. Mak przełożyć do garnuszka, dodać masło, miód oraz cukier i doprowadzić do wrzenia, cały czas dokładnie mieszając. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Rodzynki i żurawinę drobno posiekać, zalać rumem i odstawić na 20-30 minut. Orzechy drobno pokroić (jeśli używamy płatków lub słupków migdałów jest to zbędne).
Mak wymieszać z bakaliami i gotowe 🙂
Smacznego 🙂
Wskazówki:
1. Bakalie:
Używamy ulubionych drobno posikanych orzechów (migdał, orzechy włoskie, laskowe) i suszonych owoców (figi, daktyle, żurawina, rodzynki)- ich masa powinna wynosić 250 g.
2. Mak:
Najłatwiejszą metodą jest użycie maku zmielonego lub tak jak ja zwykłego, niezmielonego maku.
Jeśli sami mielimy mak, nie ma znaczenia którą wersję (a,b) wybieramy:
a) Mak zmielić dwukrotnie, a następnie namoczyć w gorącym mleku (ok 2- 3h), lub
b) Mak namoczyć w gorącym mleku (ok 2- 3h), a następnie zmielić- ta opcja jest lepsza jeżeli mak mielimy w thermomixie.
3. Masę makową przechowywać do 5 dni w lodówce, a przed dodaniem do ciasta delikatnie wymieszać z 2 ubitymi białkami.
6 komentarzy
do Świąt w zasadzie nie tak długo… ale masa makowa dobra o każdej porze! 🙂
no właśnie! 😉
Ten przepis na masę makową najbardziej mi się podoba, też korzystam z thermomixa 🙂
[…] 300 g masy makowej (1/2 porcji z tego przepisu) […]
[…] babeczki zawierające to co najlepsze: moje ulubione kruche ciasto i najlepszą domową masą makową. Babeczki można przygotować w tradycyjnej formie muffinkowej lub do minibabeczek. Z pierwszej […]
[…] « Domowa masa makowa […]