• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • październik 2014
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « wrz   lis »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Domowa masa makowa

4 października 2014

SONY DSC

Przepisów na masę makową jest wiele, jednak ja postanowiłam Wam dziś zaprezentować mój ulubiony-  moim skromnym zdaniem najlepszy 🙂 Do świąt jeszcze trochę czasu, ale przecież wypieki z makiem można robić (i jeść) przez caaały rok. Masa jest słodka, o odpowiednio gęstej konsystencji z ulubionymi bakaliami i rumowym aromatem. Nie jest ona trudna w wykonaniu i na pewno zdrowsza, a do tego smaczniejsza niż kupna, dlatego gorąco zapraszam 🙂

 

Składniki na ok 600 g masy:

  • 250 g maku
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 50 g orzechów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 75 g rodzynek
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 30 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki rumu

Wykonanie:

Mak namoczyć w gorącym mleku (ok 2- 3h), następnie przełożyć na sitko na 15 minut  lub odcisnąć za pomocą lnianego ręcznika, aby pozbyć się nadmiaru mleka.  Zmielić dwukrotnie w maszynce.  Mak przełożyć do garnuszka, dodać masło, miód oraz cukier i doprowadzić do wrzenia, cały czas dokładnie mieszając. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Rodzynki i żurawinę drobno posiekać, zalać rumem i odstawić na 20-30 minut. Orzechy drobno pokroić (jeśli używamy płatków lub słupków migdałów jest to zbędne).

Mak wymieszać z bakaliami i gotowe 🙂

Smacznego 🙂

Wskazówki:

1. Bakalie:

Używamy ulubionych drobno posikanych orzechów (migdał, orzechy włoskie, laskowe) i suszonych owoców (figi, daktyle, żurawina, rodzynki)- ich masa powinna wynosić 250 g.

2. Mak:

Najłatwiejszą metodą jest użycie maku zmielonego lub tak jak ja zwykłego, niezmielonego maku.

Jeśli sami mielimy mak, nie ma znaczenia którą wersję (a,b) wybieramy:

a) Mak zmielić dwukrotnie, a następnie namoczyć w gorącym mleku (ok 2- 3h), lub

b) Mak namoczyć w gorącym mleku (ok 2- 3h), a następnie zmielić- ta opcja jest lepsza jeżeli mak mielimy w thermomixie.

3. Masę makową przechowywać do  5 dni w lodówce, a przed dodaniem do ciasta delikatnie wymieszać z 2 ubitymi białkami.

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

daktylekandyzowana skórka pomarańczowamakmiódorzechyrodzynkirumżurawina
Share

Bazy  / Boże Narodzenie

Zuzia

You might also like

Piernik z kawą
20 grudnia 2021
Kruche babeczki z orzechami
6 maja 2020
Bajgle
9 kwietnia 2020

6 komentarzy


foodmania
4 October 2014 at 17:37
Reply

do Świąt w zasadzie nie tak długo… ale masa makowa dobra o każdej porze! 🙂



    Zuzia
    4 October 2014 at 17:38
    Reply

    no właśnie! 😉

Juna
8 October 2014 at 15:15
Reply

Ten przepis na masę makową najbardziej mi się podoba, też korzystam z thermomixa 🙂



Rogaliki z makiem » Najlepsze Smakołyki
29 November 2014 at 19:05
Reply

[…] 300 g masy makowej (1/2 porcji z tego przepisu) […]



Babeczki makowe » Najlepsze Smakołyki
7 December 2014 at 17:25
Reply

[…] babeczki zawierające to co najlepsze: moje ulubione kruche ciasto i najlepszą domową masą makową. Babeczki można przygotować w tradycyjnej formie muffinkowej lub do minibabeczek. Z pierwszej […]



Drożdżówki z makiem » Najlepsze Smakołyki
15 October 2015 at 20:31
Reply

[…] « Domowa masa makowa […]



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    październik 2014
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « wrz   lis »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...