• Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Drożdżowe faworki
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Mini serniczki oreo
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
    • Sernik z porzeczkami
    • Tortille- domowe placki
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Pączki z malinami
    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Magdalena o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
  • Adsense

  • Grudzień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « Lis   Sty »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Babeczki makowe

7 grudnia 2014

SONY DSC

Kruche babeczki zawierające to co najlepsze: moje ulubione kruche ciasto i najlepszą domową masą makową. Babeczki można przygotować w tradycyjnej formie muffinkowej lub do minibabeczek. Z pierwszej wychodzą 24 większe, a z drugiej 48 uroczych, maleńkich babeczek. Są świeże nawet przez 2-3 dni. Po upieczeniu można je zamrozić. Polecam, nie tylko na święta 🙂

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 250 g masła/ margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.

Nadzienie:

  • 600 g masy makowej (przepis)
  • 2 białka
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka roztopionego masła do wysmarowania foremek
  • cukier puder do oprószenia

Foremki posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i za pomocą słoika lub szklanki wyciąć 48 okrągłych placuszków, następnie umieszczać je formie na babeczki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do każdej babeczki włożyć łyżkę masy makowej, do wysokości babeczek. Z reszty ciasta wykroić 48 ciasteczek o ulubionym kształcie i przełożyć je na babeczki lekko dociskając.

Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C- do zarumienienia. Wyjąć i przełożyć na kratkę do wystudzenia.

Babeczki najlepiej smakują popudrowane.

Smacznego 🙂

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

masa makowa
Share

Babeczki  / Boże Narodzenie  / Tarty i ciasta kruche

Zuzia

You might also like

Rogaliki z makiem
29 listopada 2014
Drożdżówki z makiem
6 października 2014

Comment


Szefowa w swojej kuchni ;-)
7 December 2014 at 19:31
Reply

Przepiękne, apetyczne i bardzo świąteczne. 🙂



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Drożdżowe faworki
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Mini serniczki oreo
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Grudzień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « Lis   Sty »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły