Mój pierwszy chlebek uważam w pełni za udany 😉 Wątpliwości było wiele: Czy nie będzie zbyt mocno 'pachniał’ zakwasem? Czy nie będzie zbitą kluchą? Czy będzie dało się go pokroić? Czy w ogóle wyjdzie? No i po degustacji na dwa pierwsze pytania odpowiadam nie, a na kolejne tak 😉 Wyszedł idealny i w pełni Wam go polecam. Jest bardzo łatwy i pyszny. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 100 g zakwasu
- 450 g mąki żytniej typ 720
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki ziaren np. słonecznika, siemienia lnianego
Wykonanie:
Zakwas wymieszać ze 150 g mąki i 150 ml ciepłej wody. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 12 godzin.
Keksówkę o wymiarach 8 x 28 cm posmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Do rozczynu dodać resztę składników i wyrabiać około 15 minut- najlepiej za pomocą maszyny. Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na 3 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec około 45 minut- do suchego patyczka. Następnie wyjąć i wystudzić.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Wyszedł świetny, dziękuję za przepis 🙂
🙂