Przepyszniaste 🙂 Mocno czekoladowe, z dużą ilością czekolady i dodatkiem czekolady- pycha 🙂 Idealny przepis podstawowy, jeśli chcecie możecie do niego dodać kajmak, masło orzechowe, orzechy, owoce itp. Jeśli wolicie by było bardziej browniaste (maziste) należy skrócić czas pieczenia- czyli dolna granica ok. 20 minut. Są to moje drobne sugestie, dzięki którym każdy będzie zadowolony 😉
Zapraszam 🙂
Składniki:
- 1/3 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki kawy (można pominąć)
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 4 łyżki masła- miękkiego
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
-
2 żółtka*
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 175 g czekolady pokrojonej w kostkę 1 x 1 cm (najlepiej 100 g gorzkiej i 75 g mlecznej)
Wykonanie:
Wymieszać** kakao, kawę, wodę i 60 g gorzkiej czekolady i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wmieszać masło i olej, potem jajka, żółtka i cukier (wymieszać), a na końcu mąkę z solą.
Przed samym przełożeniem do formy i pieczeniem domieszać pokrojoną czekoladę (175 g).
Ciasto przelać do formy (tradycyjnej prostokątnej 25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!!! Idealne brownie gotowe 😉
*białka można zamrozić
** ciasto można mieszać łyżką lub za pomocą miksera
2 komentarze
Kocham brownie! Polecam swój przepis z burakami 🙂
Mniam, wygląda idealnie 🙂