Ten przepis dedykuję mojej kochanej siostrze Mai 🙂
Składniki na około 52 kąski:
- ½ porcji ciasta a’la francuskiego
- 400 g sera żółtego
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce i dokładnie wymieszać z przyprawami. Jajka rozbełtać z łyżką wody. Ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować na prostokąt o bokach w proporcji 1:3 na grubość około 3mm i posmarować częścią jajka. Na cieście równomiernie wysypać połowę sera i przyklepać go, żeby się trochę przykleił. Czas na podział:
- Dzielimy ciasto na pół równolegle do dłuższego boku
- Następnie dzielimy ciasto równolegle do krótszego boku na paski o szerokości 1,5- 2, 5 cm
Teraz rolujemy każdy pasek i układamy na blaszce wyłożonej papierem. (mogą być ułożone dość ciasno- w odległości około 0,5 cm). To samo z drugą częścią ciasta i sera. Wszystkie kąski smarujemy resztą jajka i pieczemy temperaturze 190ºC przez około 15 minut do zarumienienia.
Smacznego 🙂
Zapraszam do wypróbowania przepisu 😉
A może macie inny pomysł na podkreślenie kąsków niż papryczka i czosnek?
Leave A Reply