Składniki na 50 ciastek:
- 200 g masła/ margaryny
- 100 g cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 szklanki mąki
Wykonanie:
Masło dokładnie utrzeć z cukrem, dodać skórkę z cytryny oraz jajko i jeszcze raz zmiksować. Do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 h.
Nadzienie:
- lemon curd (cała porcja) lub
- nadzienie z mrożonych owoców
Wykonanie ciastek:
Z ciasta formujemy kuleczki (od nas zależy jak duże będą ciastka) i kładziemy je, spłaszczając na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odstępy (ciastka rosną). Następnie w ciasteczkach robimy zagłębienia do samej blaszki (inaczej nadzienie wypłynie) dość duże- im więcej nadzienia się zmieści tym lepiej
Ciasteczka napełniamy solidnie nadzieniem (u mnie łyżeczka na ciastko) i pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 15 minut.
Bon appetit 🙂
3 komentarze
Suuuuuuper!!! 🙂 Robilam, gdy tylko przepis pojawil sie na fb. Sa przepyszne to malo powiedziane 🙂
Zdecydowanie żółte 🙂
[…] reaktywacja Tym razem przepis na ciasteczka z nadzieniem. Znikają ekspresowo! Zrobione z podwójnej porcji zniknęły w ciągu kilku godzin […]