• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Pierogi z truskawkami
    Cytrynowy puch z malinami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • maj 2014
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
        cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Bułeczki cynamonowe

10 maja 2014

SONY DSC

Z przepisu Nigelli Lawson 🙂

Składniki na 20 sztuk

CIASTO:

  • 600 g mąki pszennej + pół szklanki do podsypania
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 45 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 100 g  masła
  • 150g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 rozbełtane jajko

Wykonanie:

Z ciepłego mleka,  150 g mąki, cukru, soli i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia, a następnie ze wszystkich składników zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym, aż będzie gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto  miski, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 h, żeby wyrosło.

Oddzielić jedną trzecią ciasta i rozwałkować je albo rozciągnąć tak, żeby wypełniło blachę-  to będzie spód bułeczek. Rozwałkować resztę ciasta na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 50 x 25 cm (podsypać solidnie mąką)

Zmieszać wszystkie składniki na nadzienie i rozsmarować  masę na dużym prostokącie z ciasta- na całej powierzchni. Zrolować ciasto wzdłuż dłuższego boku i podzielić na 20 równych części (przeciąć na pół, jeszcze raz na pół i wtedy na 5 kawałków każdą część) Rozłóż je rzędami na blasze (4×5) spiralnym bokiem do góry. Posmarować  je jajkiem i odstawić  na 20 minut, żeby wyrosły, zrobiły się miękkie i puszyste.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 220 ºC i piec bułeczki  20 minut, aż urosną i będą złocisto−brązowe. Polecam jeść jeszcze ciepłe 🙂

Smacznego 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cynamonsłodkie bułeczki
Share

Bułki

Zuzia

You might also like

Ciasto marchewkowe- puszyste
3 lutego 2020
Zawijane bułeczki cynamonowe- Cinnamon Rolls
27 stycznia 2020
Pączki z serkiem homogenizowanym (ekspresowe)
16 stycznia 2019

2 komentarze


Juna
11 June 2014 at 22:00
Reply

U mnie od jutra ma sie ochlodzic wiec chyba wyprobuje 🙂



Maja
25 January 2015 at 14:13
Reply

Są leciutkie i pyszne, polecam:)



Skomentuj Juna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Pierogi z truskawkami
    Cytrynowy puch z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2014
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
        cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...