Z przepisu Nigelli Lawson 🙂
Składniki na 20 sztuk
CIASTO:
- 600 g mąki pszennej + pół szklanki do podsypania
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 45 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 400 ml mleka
- 2 jajka
Nadzienie:
- 100 g masła
- 150g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 rozbełtane jajko
Wykonanie:
Z ciepłego mleka, 150 g mąki, cukru, soli i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia, a następnie ze wszystkich składników zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym, aż będzie gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto miski, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 h, żeby wyrosło.
Oddzielić jedną trzecią ciasta i rozwałkować je albo rozciągnąć tak, żeby wypełniło blachę- to będzie spód bułeczek. Rozwałkować resztę ciasta na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 50 x 25 cm (podsypać solidnie mąką)
Zmieszać wszystkie składniki na nadzienie i rozsmarować masę na dużym prostokącie z ciasta- na całej powierzchni. Zrolować ciasto wzdłuż dłuższego boku i podzielić na 20 równych części (przeciąć na pół, jeszcze raz na pół i wtedy na 5 kawałków każdą część) Rozłóż je rzędami na blasze (4×5) spiralnym bokiem do góry. Posmarować je jajkiem i odstawić na 20 minut, żeby wyrosły, zrobiły się miękkie i puszyste.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 220 ºC i piec bułeczki 20 minut, aż urosną i będą złocisto−brązowe. Polecam jeść jeszcze ciepłe 🙂
Smacznego 🙂
2 komentarze
U mnie od jutra ma sie ochlodzic wiec chyba wyprobuje 🙂
Są leciutkie i pyszne, polecam:)