• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Murzynek Babci Halinki
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • maj 2014
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
        cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Babeczki red velvet

15 maja 2014

P_20140513_202537Bardzo fajne i przede wszystkim przepyszne babeczki. Świetna konsystencja, idealnie odchodzą od papilotek i jeśli nie mamy barwnika możemy zrobić bez problemu brown velvet 🙂

Babeczki są zrobione z tradycyjnych składników: soda, kakao, ocet, maślanka i naturalnie barwnik.

Mam nadzieję że Wam posmakują 🙂

Składniki:

  • ½ szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • porcja czerwonego barwnika (na opakowaniu powinno być napisane)
  • ½ szklanki jogurtu/ maślanki
  • 160 g mąki
  • 2 płaskie (!) łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu winnego

Na krem:

  • 3 lub 4 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 250 g serka (np. philadelphia, twój smak- piątnica)
  • Kilka kropli olejku migdałowego

 

Wykonanie:

Cukier dokładnie zmiksować z cukrem, dodać jajka i barwnik i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Następnie dodać jogurt, mąkę, kakao i sól i jeszcze raz całość zmiksować.

Teraz najważniejszy krok, który należy wykonać jak najszybciej: do octu dodajemy sodę, szybko mieszamy i od razu dodajemy do ciasta i miksujemy dokładnie 5- 10 sekund.

Ciasto przełożyć do foremek i piec 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Gdy będą gotowe wyjąć z foremek i dokładnie(!) wystudzić.

W międzyczasie przygotować krem: cukier, masło, olejek i serek dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy i schłodzić.

Babeczki ozdobić kremem i zjeść z uśmiechem 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

babeczkiczerwony barwnikkakaored velvet cake
Share

Babeczki

Zuzia

You might also like

Babka piaskowa (marmurkowa)
12 kwietnia 2019
Tradycyjny murzynek
15 czerwca 2018
Ciasto czekoladowe z truskawkami i kruszonką
25 maja 2018

4 komentarze


Juna
16 May 2014 at 15:07
Reply

Juz zrobilam i w pełni polecam 🙂
Ja uzylam barwników wilton i efekt piorunujaco czerony. Pyszne i o dziwo nie czuć barwnika!!!!



    Zuzia
    17 May 2014 at 19:43
    Reply

    Zapraszam do wypróbowania innych przepisów 😀

Nicole
17 May 2014 at 18:54
Reply

Ślicznie tu u Ciebie!:) A przepisy super. Jestem babeczkoholiczką więc jak najbardziej zainspirowałaś mnie. Babeczki z Filadelfią…ciekawe:)
Pozdrawiam!



    Zuzia
    17 May 2014 at 19:41
    Reply

    Cieszę się, że się podoba, a co do kremu to jest to bardzo fajne połączenie 🙂

Skomentuj Nicole Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Murzynek Babci Halinki
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2014
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
        cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...