Składniki na 12 sztuk:
• 180 g mąki
• 125 g cukru
• 125 g masła/ margaryny
• 2 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 25 g kakao
• 125 ml mleka
• 100 g białej czekolady (pokrojonej na małe kawałki)
• Skórka otarta z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietany kremówki 36% (nie trzeba)
- Skórka otarta z ½ pomarańczy
Wykonanie:
Masełko/ margarynę za pomocą miksera ubijamy z cukrem, dodajemy jajka i jeszcze raz porządnie miksujemy. Dodajemy dokładnie wymieszane suche składniki, mleko, czekoladę oraz skórkę i mieszamy szybko łyżką. Napełniamy foremki (ok 2/3) i pieczemy 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, a następnie wyjmujemy je z foremek i studzimy do góry spodem.
W kąpieli wodnej* roztapiamy czekoladę z kremówką i skórką, a następnie studzimy do momentu uzyskania odpowiedniej, dość gęstej konsystencji (jeśli masa będzie zbyt płynna, wsiąknie w babeczki) i ozdabiamy nią babeczki 🙂
Bon Appetit!!!
W razie wątpliwości, proszę pytać 🙂
Comment
Nice post. I became verifying continually this web site and i am influenced! Extremely handy information and facts especially the best component 🙂 I actually handle such data a whole lot. I became searching for this particular facts for your extremely long time period. Thank you and best of luck.