Czekoladowy zakalec – brownie 🙂 Banalnie proste w wykonaniu w każdych warunkach. Dla każdego- dosłownie. Jeśli wolimy bardziej wytrawną wersję używamy gorzkiej czekolady, jeśli nie to mieszankę gorzka+ mleczna. Ciasto nie rośnie, więc nie musimy czekać aż wystygnie, żeby je pokroić. Nie może się nie udać!!! 🙂
Składniki na 24 porcje:
- 200 g czekolady (100 g mlecznej + 100 g gorzkiej)
- 130 g margaryny/ masła
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 160 g mąki
- 80 g cukru
- 2 łyżki mleka
- 170 g masy kajmakowej
- 12 truskawek- umytych, odszypułkowanych i przekrojonych na pół
Wykonanie:
W garnuszku roztopić margarynę/ masło, a następnie dodać drobno pokrojoną czekoladę (im drobniej tym lepiej), mieszać aż do powstania jednolitej masy i zdjąć z palnika. Masę czekoladową przelać do miski, dodać jajka i dokładnie wymieszać widelcem. Następnie dodać mleko, mąkę i cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podzielić wizualnie na 24 części (6×4). Na środku każdej części położyć łyżeczkę masy kajmakowej, a na nią połówkę truskawki. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 35 minut- do suchego patyczka, a po upieczeniu podzielić na 24 części.
Smacznego!!!
6 komentarzy
I już kolejny fajny przepis 🙂
Wygląda smakowicie 🙂 Małe pytanko: Masę ostudzić przed dodaniem pozostałych składników ?
Masa nie musi być ostudzona, tylko trzeba szybciutko wymieszać 🙂
Dzięki, Zuza 🙂
Żaden kłopot 🙂
Zuzia, to wcale nie jest zakalec! Ciasto jest mięciutkie i delikatne! Mnie bardzo smakuje…..