• Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Murzynek Babci Halinki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Gofry idealne (tradycyjne)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • maj 2017
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « kwi   cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Puchata drożdżówka z rabarbarem, najlepsza

23 maja 2017

Puchata jak chmurka. Wysoka do nieba, słodka z chrupiącą kruszonką. Mój ideał 🙂 Najlepsza zaraz po upieczeniu- ale uwaga bo wtedy nie kończy się na jednym czy dwóch kawałkach 😉 (niezależnie od wielkości). W dzisiejszym przepisie zapraszam na drożdżówkę z idealnie do niej pasującym rabarbarem. Jest bardzo prosta i szybka, nie ma konieczności długiego wyrabiania. Jedyne co zajmuje sporo czasu to rośnięcie, jak zwykle przy ciastach drożdżowych. Jednak efekt końcowy jest wyśmienity ! Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 570 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka (ok 37°C)
  • 30 g drożdży
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła

Kruszonka:

  • 140 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 450 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki

Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie lekko wyrobić (ok 2 minut wyrabiania), najlepiej za pomocą misera, ponieważ ciasto jest dość płynne.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

Z dodatkowych składników zrobić kruszonkę kruszonkę: wkładamy do miseczki mąkę, masło i cukier, a następnie rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki

Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie rabarbar, a następnie kruszonkę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na 30 minut.

Drożdżówkę piec w 180 °C przez ok 40 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).

Smacznego 🙂

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

drożdżemąka krupczatkarabarbar
Share

Bazy  / Ciasta drożdżowe  / Ciasta z owocami  / Drożdżówki

Zuzia

You might also like

Ciasto ucierane z prażonym rabarbarem
4 maja 2020
Chleb nocny (drożdżowy)
5 kwietnia 2020
Tarta z rabarbarem- galette
5 czerwca 2019

4 komentarze


Magda
23 May 2017 at 21:01
Reply

Wygląda obłędnie!



    Zuzia
    24 May 2017 at 08:20
    Reply

    O tak ! A smakuje jeszcze lepiej 🙂

Najprostsza drożdżówka HIT – Najlepsze Smakołyki
21 June 2018 at 16:09
Reply

[…] Tutaj możecie znaleźć przepis na tradycyjną, wysoką drożdżówkę. […]



Ciasto ucierane z prażonym rabarbarem – Najlepsze Smakołyki
4 May 2020 at 11:08
Reply

[…] ! Tym razem drożdżówka musi poczekać na swoją kolej, choć na pewno nie za długo (tutaj przepis na drożdżówkę). Klasyczne, maślane ciasto ucierane z prażonym rabarbarem i kruszonką […]



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Murzynek Babci Halinki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Gofry idealne (tradycyjne)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2017
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « kwi   cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...