Gofry to jeden z moich ulubionych letnich deserów. W sezonie owocowym goszczą u nas regularnie- najlepsze są z bitą śmietaną i truskawkami lub frużeliną wiśniową. Na stronie jest już kilka przepisów na gofry chrupiące, drożdżowe i tradycyjne. Najnowszy przepis jest wariacją na temat tych ostatnich. Są one pyszne, puszyste i stabilne, dzięki czemu świetnie trzymają sporą porcję dodatków. Ich dodatkową zaletą jest czas przygotowywania- nie trzeba po kolei ubijać osobno żółtek i białek, czy rozdzielać składniki na suche i mokre. Wystarczy lekko napowietrzyć jajka i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zapraszam 🙂
Składniki na 12 gofrów:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanka wody
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu cytrynowego (lub innego, można też pominąć)
Dodatkowo:
- olej do posmarowania gofrownicy- ilość zależy od gofrownicy, jeśli gofry nie przywierają nie jest on w ogóle potrzebny (ja nie używam)
Wykonanie:
W misce umieścić jajka, sól i cukier i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok 1 minutę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
Ciasto odstawić na chwilę, a w tym czasie włączyć gofrownicę. Gdy gofrownica będzie nagrzana, należy ją otworzyć, a na środek wylać pełną, małą chochelkę ciasta, lekko rozprowadzić i szybko zamknąć- jeśli ciasta jest dostatecznie dużo, samo się w rozprowadzi w gofrownicy po zamknięciu. Nie otwierajmy gofrownicy przez 2 minuty od wlania ciasta i dopiero po upływie tego czasu sprawdzamy naszego gofra i jeśli jest już mocno zarumieniony wyjmujemy.
Gofry studzimy na kratce i podajemy według uznania .
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
- Nie otwierajmy gofrownicy przez 2 minuty od wlania ciasta, po tym czasie sprawdzić stopień upieczenia gofrów- jeśli są już lekko zrumienione, a zależy nam na chrupkości, należy je podpiec jeszcze przez 1 minutkę (to jest kluczowe dla chrupkości); jeżeli gofry są grubsze to potrzebują naturalnie więcej czasu (ok. 4-5 minut)
- Po upieczeniu gofry położyć na kratkę i zostawić do momentu całkowitego wystudzenia.
- Moja gofrownica nie wymaga smarowania przed pieczeniem, jeśli jednak zauważysz, że gofry przywierają, polecam delikatnie, za pomocą pędzelka posmarować ją olejem przed wlaniem ciasta.
- Używam gofrownicy- Dezal 301.5
Leave A Reply