Czy jest coś bardziej jesiennego niż dynia? Idealnie nadaje się do sezonowych wypieków. Ciasto dyniowe wyróżnia się przede wszystkim wspaniałym kolorem i cudownie wilgotną, sprężystą teksturą. Przygotowywałam już najpyszniejsze puszyste ciasteczka dyniowe (przepis) czy scoones (przepis). Teraz przyszedł czas na osławione, rozkoszne ciasto dyniowe. Dodałam do niego sporą porcję świeżego soku oraz skórki z cytrusów i jednocześnie zmniejszyłam ilość przypraw korzennych. Ciasto jest niesamowite! Bardzo aromatyczne, o wspaniałym, głębokim kolorze i smaku, a także charakterystycznie puszyste. Mój ideał 🙂
Do ciasta dodałam maliny, które dodają wybornej kwaskowatości, jednak z powodzeniem możecie zastąpić je pokrojonym w kostkę jabłkiem, gruszką lub rodzynkami. Dodatkowo, za sprawą dyni ciasto bardzo dobrze znosi przechowywanie.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki drobnej soli
- 250 g puree z dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ szklanki oleju
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 1 i 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone) (ok 300 g)
Puree, olej, cynamon, kurkumę, gałkę, skórkę i sok z cytrusów umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok 5 minut, a następnie zostawić do przestudzenia.
Dużą keksówkę o wymiarach ok 10x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (spód i boki). Można użyć również tortownicy o średnicy ok 23 cm.
W misce umieścić cukier oraz jajka i ubić na najwyższych obrotach miksera przez ok 4 minuty. Na końcu wmiksować masę dyniową. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto tylko do połączenia składników (nie mieszać dłużej niż konieczne!). Do masy dodać 2/3 malin i delikatnie przełożyć ciasto do foremki. Na wierzchu rozłożyć pozostałe maliny, a następnie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez około 1 godzinę ( do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić na minimum 30 minut do przestudzenia.
Smacznego!
Z przepisu Rozkosznego z moimi zmianami
Leave A Reply