• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Mini serniczki oreo
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Lemon Curd- najlepszy przepis
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • październik 2018
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « wrz   lis »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Dyniowe scones z cytryną

15 października 2018

Zakochałam się w nich ! Są przeurocze i pyszne 🙂 Mają cudownie intensywny, przepiękny kolor i wyjątkowy smak. Dynia, która jest ich bazowym składnikiem nie jest wyczuwalna, jednak sprawia, że scones dłużej pozostają świeże i nadaje im wspaniałą barwę. Bułeczki są mięciutkie w środku i kruche na zewnątrz. Robi się je bardzo szybko, więc świetnie nadają się na śniadanie. Idealnie smakują zarówno z wytrawnymi kanapkami i dżemem lub samym masłem. Zapraszam 🙂

Składniki na 8 bułeczek:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g puree z dynii (upieczona do miękkości i zmiksowana dynia)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 30 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • dodatkowo: duża garść rodzynek lub żurawiny (można pominąć)

W dużej misce umieścić puree, jajko, mleko i zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy.

Blat obficie oprószyć mąką. Wyłożyć na niego ciasto, ponownie oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok 1,5- 2 cm. Za pomocą szklanki wyciąć bułeczki.

Gotowe scones przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec w ok 220ºC przez 15 minut.

Smacznego 🙂

 

Inspirowane przepisem Doroty 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cytrynadyniadżem
Share

Bułki  / Ekspresowo  / Pieczywo

Zuzia

You might also like

Ciasto dyniowe z malinami
27 października 2021
Ciasto ucierane z prażonym rabarbarem
4 maja 2020
Ciasteczka dyniowe
28 października 2019

2 komentarze


posmakujto!
15 October 2018 at 22:30
Reply

Fantastyczne! 🙂



    Zuzia
    16 October 2018 at 16:51
    Reply

    Uwielbiam je 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Mini serniczki oreo
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Lemon Curd- najlepszy przepis
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    październik 2018
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « wrz   lis »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...