Pyszna i delikatna rolada z jabłkami. Jest bardzo lekka i nie taka trudna w przygotowaniu. Jeżeli to Wasz debiut w tej dziedzinie to świetna okazja, żeby zacząć. Jabłka możecie zastąpić innymi owocami, idealnie sprawdzą się truskawki, maliny czy jagody 🙂
Składniki:
- 5 jajek
- 90 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
- 4 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cynamonu
Jabłka obrać i wydrążyć. Następnie pokroić w grube plastry (każdą ćwiartkę na 4-5 plastrów) i skropić sokiem z cytryny.
Dużą blachę o wymiarach ok 37 x 31 cm (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie poukładać na niej, jeden przy drugim plasterki jabłek. Wierzch równomiernie oprószyć cynamonem.
Białka ze szczyptą soli umieścić w dużej misce i ubić na najwyższych obrotach miksera. Gdy będą sztywne powoli wsypać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując przez ok. 3 min, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodać przesiane suche składniki (mąki z proszkiem) oraz wodę i wymieszać bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką.
Na przygotowane jabłka wyłożyć ciasto i delikatnie wyrównać.
Blachę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180° C przez ok 23 min do suchego patyczka. W tym czasie przygotować suchą, czystą ściereczkę materiałową.
Jeszcze gorące ciasto przykryć ściereczką i przewrócić „do góry nogami” (biszkopt na spodzie, jabłka na górze). Delikatnie zdjąć papier.
Z pomocą ściereczki delikatnie zwinąć ciasto wzdłuż krótszego boku. Należy to zrobić bardzo delikatnie i szybko. Ciepłe ciasto dobrze się zwija. Roladę zostawić do wystudzenia.
Podawać z cukrem pudrem.
Smacznego !
Leave A Reply