Przygotujcie się na kolejny hit 🙂 Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale absolutnie warto ! Delikatne kubeczki z ciasta kruchego, wypełnione przepysznym orzechowym nadzieniem. Nie będę się tutaj rozpisywać. Po prostu musicie spróbować ! Polecam serdecznie 🙂
Z tego przepisu wychodzą 24 mini babeczki. Piekłam je w formie do mini muffinek, jeżeli takiej nie macie, możecie użyć tradycyjnej formy – wtedy otrzymacie ok 12 normalnych babeczek.
Składniki na kruche babeczki:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
Masa orzechowa:
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g cukru*
- 1 jajko
- 20 g miękkiego masła
- dodatkowo (można pominąć): 2 łyżki rumu, garść rodzynek
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i za pomocą słoika lub szklanki wyciąć 24 okrągłe placuszki, następnie umieścić je w formie na babeczki i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Orzechy zmielić na drobną mączkę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Do każdej babeczki włożyć łyżeczkę nadzienia. Uwaga! Nadzienie ma sięgać do ok 1/2 wysokości babeczki, w trakcie pieczenia rośnie mocno rośnie 🙂
Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeszcze ciepłe delikatnie wyjąć z formy zostawić do wystudzenia.
Smacznego 🙂
*W wersji fit można zmniejszyć o połowę ilość cukru lub zastąpić go miodem.
2 komentarze
Pragnę Pani podziękować bo każdy przepis jest po prostu doskonały
Ojej! Bardzo mi miło czytać takie słowa 🙂 Dziękuję bardzo!
PS. Proszę mi mówić po imieniu, jestem Zuzia 🙂