• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • kwiecień 2020
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « lut   maj »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Sernik królewski

8 kwietnia 2020

Sernik, który w pełni zasługuje na swoją nazwę ! Wiadomo, że delikatny, tłuściutki, mazisty sernik z dużą ilością żółtek, aromatyzowany skórką z pomarańczy musi smakować wspaniale. Ale jak się do tego doda kruchy czekoladowy spód i kruszonkę to zachwytom nie ma końca! Mam nadzieję, że nie muszę Was dłużej przekonywać 🙂

Spód i kruszonka:

  • 180 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 60 g cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 135 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 żółtko

Masa serowa:

  • 500 g twarogu na sernik (najlepiej tłusty/ półtłusty)
  • 3 jajka
  • 90 g cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (ewentualnie mąki ziemniaczanej)
  • 50 g roztopionego masła
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Zaczynamy od ciasta kruchego. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem dodać posiekane masło oraz żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 2 h do zamrażarki.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) Połowę ciasta zetrzeć na tarce na dno foremki. Pozostałe ciasto z powrotem włożyć do zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 ºC i podpiec przez ok 10 minut.

W tym czasie przygotować masę serową. W misie miksera umieścić biała ze szczyptą soli i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo, w dwóch partiach dodać połowę cukru (resztę zostawić na potem), cały czas miksując (ok 2 minuty po dodaniu cukru).

W osobnym naczyniu umieścić żółtka wraz z pozostałym cukrem i ubić na jasną, puszystą masę. Dodać budyń, skórkę z pomarańczy, twaróg oraz roztopione masło i dokładnie zmiksować.

Do masy z żółtek dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać (tylko do połączenia składników). Masę przełożyć na podpieczony spód (jeszcze gorący). Na wierzch delikatnie zetrzeć pozostałe ciasto.

 Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C ok 55- 60 minut (aż wierzch będzie upieczony, ale sprężysty).

Sernik zostawić do wystudzenia w piekarniku. Ja nie mogłam się doczekać i połowa zniknęła jeszcze ciepła 🙂 Przechowywać w lodówce.

Smacznego !

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

skórka pomarańczytwaróg
Share

Serniki  / Wielkanoc  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Ciasteczka serowe z jabłkiem (3 składniki)
11 maja 2020
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
29 kwietnia 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    kwiecień 2020
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « lut   maj »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...