Przepyszne! Pierwsza partia zniknęła jeszcze gorąca 🙂 Są naprawdę pyszne w smaku i ciężko się od nich oderwać. Nie są trudne w przygotowywaniu, a od tradycyjnych bułek różnią się potrzebą krótkiego obgotowania przed pieczeniem. Ale ten smak ! Składniki nie są wyszukane, ale w końcu w prostocie siła. Mięciutkie, puszyste i pyszne ! Zapraszam 🙂
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 250 ml wody (można pół na pół z mlekiem)
- 7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych
Dodatkowo:
- jajko/ żółtko/ białko do posmarowania przed pieczeniem
- sezam/ mak/ słonecznik itp do posypania
Do obgotowania:
- 3 l wody
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki umieścić w misie (w przypadku drożdży świeżych, najpierw dodać je do wody i wymieszać do rozpuszczenia). Dokładnie wymieszać całość za pomocą łyżki, a następnie wyrobić (kilka minut, można za pomocą maszyny). Przykryć ściereczką i zostawić na ok 45- 90 minut do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 10 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki, lekko podsypując mąką. W środku każdej bułeczki zrobić otwór palcem delikatnie naciągnąć, tak aby zrobić dziurę o średnicy ok 3-4 cm.
Bajgle ułożyć na blacie wysypanym mąką, zostawiając odstępy, aby mogły urosnąć. Przykryć ściereczką i zostawić na dodatkowe 25- 30 minut do napuszenia.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 °C.
W szerokim garnku umieścić wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodać sodę i cukier i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień do średniego i delikatnie włożyć bułki (tyle ile się zmieści u mnie 2-3 sztuki). Gotować minutę z jednej strony, przewrócić na drugą i ponownie gotować jeszcze minutę.
Za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie wyjąć bułki na ręcznik papierowy lub ściereczkę. Po kilku chwilach przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (bułki już niewiele urosną). Bajgle posmarować jajkiem i posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 200 °C (z termoobiegiem) ok 10-15 minut do mocnego zarumienienia. Gotowe 🙂
Smacznego !
Leave A Reply