• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • kwiecień 2020
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « lut   maj »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Bajgle

9 kwietnia 2020

Przepyszne! Pierwsza partia zniknęła jeszcze gorąca 🙂 Są naprawdę pyszne w smaku i ciężko się od nich oderwać. Nie są trudne w przygotowywaniu, a od tradycyjnych bułek różnią się potrzebą krótkiego obgotowania przed pieczeniem. Ale ten smak ! Składniki nie są wyszukane, ale w końcu w prostocie siła. Mięciutkie, puszyste i pyszne ! Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml wody (można pół na pół z mlekiem)
  • 7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych

Dodatkowo:

  • jajko/ żółtko/ białko do posmarowania przed pieczeniem
  • sezam/ mak/ słonecznik itp do posypania

Do obgotowania:

  • 3 l wody
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki umieścić w misie (w przypadku drożdży świeżych, najpierw dodać je do wody i wymieszać do rozpuszczenia). Dokładnie wymieszać całość za pomocą łyżki, a następnie wyrobić (kilka minut, można za pomocą maszyny). Przykryć ściereczką i zostawić na ok 45- 90 minut do podwojenia objętości.

Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 10 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki, lekko podsypując mąką. W środku każdej bułeczki zrobić otwór palcem delikatnie naciągnąć, tak aby zrobić dziurę o średnicy ok 3-4 cm.

formowanie

Bajgle ułożyć na blacie wysypanym mąką, zostawiając odstępy, aby mogły urosnąć. Przykryć ściereczką i zostawić na dodatkowe 25- 30 minut do napuszenia.

przed i po wyrośnięciu

W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 °C.

W szerokim garnku umieścić wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodać sodę i cukier i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień do średniego i delikatnie włożyć bułki (tyle ile się zmieści u mnie 2-3 sztuki). Gotować minutę z jednej strony, przewrócić na drugą i ponownie gotować jeszcze minutę.

Za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie wyjąć bułki na ręcznik papierowy lub ściereczkę. Po kilku chwilach przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (bułki już niewiele urosną). Bajgle posmarować jajkiem i posypać ziarnami.

obgotowywanie i po posmarowaniu jajkiem i posypaniu białym makiem

Piec w temperaturze 200 °C (z termoobiegiem) ok 10-15 minut do mocnego zarumienienia. Gotowe 🙂

Smacznego !

Z mielonym najlepsze 😉

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

maksezamvege
Share

Bułki  / Pieczywo  / Śniadanie

Zuzia

You might also like

Rogale maślane z makiem
17 stycznia 2019
Chleb razowy ze słonecznikiem
22 maja 2018
Prażone jabłka (najlepsze!)
18 września 2017

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    kwiecień 2020
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « lut   maj »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...