Uwielbiam wypieki drożdżowe. Szczególnie zawijane bułeczki, w których maślane, puchate płaty przeplatają się z doskonałym nadzieniem. Latem kocham dodatek malin (przepis) lub jagód (przepis), a zimą koniecznie cynamon. Wspaniałe, wyraziste, skarmelizowane- absolutnie uwielbiam 🙂
Składniki:
- 520 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży
- 80 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 90 g masła, roztopionego
- 100 g cukru brązowego
- 3 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- białko do posmarowania
- cukier do posypania na wierzchu
Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić ciasto. Może wydawać się dość luźne, ale po wyrośnięciu zmieni swoją konsystencję.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Ciasto lekko wyrobić i przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok 40 x 55 cm, ciągle pilnując, aby ciasto nie przywierało. Wierzch posmarować roztopionym masłem i równomiernie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku, a następnie podzielić ostrym nożem na 12 równych części. Drożdżówki przełożyć do formy – po 3 wzdłuż krótszego i 4 wzdłuż dłuższego boku. Formę przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 25 minut. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec ok 25 minut (do mocnego zarumienienia).
Smacznego 🙂
Leave A Reply