• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • wrzesień 2019
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « lip   paź »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Jabłecznik z plecionką- Apple pie

23 września 2019

Ciasta z plecionką mają niesamowity urok 🙂 Wyglądają tak domowo, rustykalnie i same zachęcają do jedzenia. Tym razem upiekłam w tej formie mój ulubiony jabłecznik z prażonymi jabłkami (przepis tutaj– genialny!). Dużo wspaniałego, owocowego nadzienia zamkniętego w kruchym cieście. Zapraszam 🙂

Kruche ciasto:

  • 240 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 120 g masła (lub margaryny do pieczenia)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek, obranych i wydrążonych (waga po obraniu)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kaszy manny (można pominąć)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka pokroić w kostkę (dosyć sporą) i zalać sokiem z cytryny. W dużym garnku umieścić wodę, cukier, skórkę z cytryn i połowę jabłek (razem z sokiem z cytryny, który zostanie). Całość doprowadzić do wrzenia, dodać masło, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 10- 15 minut, aż jabłka się rozgotują. Po tym czasie dodać pozostałe jabłka i gotować jeszcze 10 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.

Gdy ciasto będzie już schłodzone, podzielić je na dwie części w proporcji 2:1. Mniejszą część ponownie zawinąć folią i schować do lodówki, natomiast drugą położyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość ok 3 mm (można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Ciasto nawinąć na wałek, przełożyć do formy i docisnąć.

Na kruchy spód równomiernie wysypać kaszę. Nadzienie jabłkowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć na kruchy spód. 

Blat oprószyć mąką i rozwałkować na nim całe pozostałe ciasto kruche na grubość ok 3 mm. Za pomocą noża do pizzy lub radełka pociąć na pasy o szerokości 2-3 cm. Pasy przełożyć na tartę, docisnąć do jednego brzegu i przeplatać.

Gdy tarta będzie ‚zapleciona’, boki należy docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane.  Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem.

Piec tartę w 180 ºC przez ok 50 minut (na ostatnie 15 minut warto włączyć tylko dolne grzanie, aby dobrze dopiec spód).

Ciasto kroić po wystudzeniu, smacznego 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cytrynajabłkawykorzystanie żółtek
Share

Szarlotki i jabłeczniki  / Tarty i ciasta kruche  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021
Rolada z jabłkami
13 października 2020

2 komentarze


Iwa
30 January 2025 at 12:48
Reply

Wspaniala tarta jablkowa!



Iwa
30 January 2025 at 12:49
Reply

Wspaniala tarta jablkowa! Niesamowicie aksamitne jablka, dzieki mące ziemniaczanej



Skomentuj Iwa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    wrzesień 2019
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « lip   paź »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...