Ciasta z plecionką mają niesamowity urok 🙂 Wyglądają tak domowo, rustykalnie i same zachęcają do jedzenia. Tym razem upiekłam w tej formie mój ulubiony jabłecznik z prażonymi jabłkami (przepis tutaj– genialny!). Dużo wspaniałego, owocowego nadzienia zamkniętego w kruchym cieście. Zapraszam 🙂
Kruche ciasto:
- 240 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 120 g masła (lub margaryny do pieczenia)
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 1 kg jabłek, obranych i wydrążonych (waga po obraniu)
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kaszy manny (można pominąć)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jabłka pokroić w kostkę (dosyć sporą) i zalać sokiem z cytryny. W dużym garnku umieścić wodę, cukier, skórkę z cytryn i połowę jabłek (razem z sokiem z cytryny, który zostanie). Całość doprowadzić do wrzenia, dodać masło, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 10- 15 minut, aż jabłka się rozgotują. Po tym czasie dodać pozostałe jabłka i gotować jeszcze 10 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Gdy ciasto będzie już schłodzone, podzielić je na dwie części w proporcji 2:1. Mniejszą część ponownie zawinąć folią i schować do lodówki, natomiast drugą położyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość ok 3 mm (można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Ciasto nawinąć na wałek, przełożyć do formy i docisnąć.
Na kruchy spód równomiernie wysypać kaszę. Nadzienie jabłkowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć na kruchy spód.
Blat oprószyć mąką i rozwałkować na nim całe pozostałe ciasto kruche na grubość ok 3 mm. Za pomocą noża do pizzy lub radełka pociąć na pasy o szerokości 2-3 cm. Pasy przełożyć na tartę, docisnąć do jednego brzegu i przeplatać.
Gdy tarta będzie ‚zapleciona’, boki należy docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem.
Piec tartę w 180 ºC przez ok 50 minut (na ostatnie 15 minut warto włączyć tylko dolne grzanie, aby dobrze dopiec spód).
Ciasto kroić po wystudzeniu, smacznego 🙂
Leave A Reply