Bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, klasyczne bułki pszenne z ziarnami. Puszyste, choć bardziej zbite niż bułeczki bez dodatków, idealnie smakują zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. Świeżo u upieczeniu mają cudownie chrupiącą, złocistą skórkę, która z upływem czasu staje się miękka. Uwielbiam do nich wracać 🙂
Bułki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku.
Składniki na 8 bułek:
- 470 g mąki pszennej chlebowej
- 300 ml wody, letniej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki słonecznika
Dodatkowo:
- słonecznik i siemię lniane do posypania przed pieczeniem
- białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Słonecznik podpiec kilka minut na suchej patelni do zarumienienia.
W dużej misce umieścić wodę, drożdże i 4 łyżki mąki (z odmierzonej). Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie do mieszanki dodać pozostałą mąkę, sól oraz ziarna i dokładnie wymieszać całość za pomocą łyżki, a następnie wyrobić (kilka minut). Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na ok 30- 60 minut do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki, lekko podsypując mąką. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, aby mogły urosnąć. Przykryć ściereczką i zostawić na dodatkowe 15- 20 minut w ciepłym miejscu do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 20- 23 minut.
Gotowe bułki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia.
Smacznego !
Rada: Ilość i rodzaj ziaren można zmieniać wedle upodobania !
Comment
[…] Jest to klasyczny przepis na bułki pszenne, który wykorzystałam też w bułkach z ziarnami (tu). Dodatki wymieniłam na podsmażoną cebulkę. Są bardzo proste i pyszne. Zapraszam […]