• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • lipiec 2019
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « cze   wrz »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Bułki wieloziarniste

11 lipca 2019

Bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, klasyczne bułki pszenne z ziarnami. Puszyste, choć bardziej zbite niż bułeczki bez dodatków, idealnie smakują zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. Świeżo u upieczeniu mają cudownie chrupiącą, złocistą skórkę, która z upływem czasu staje się miękka. Uwielbiam do nich wracać 🙂

Bułki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku.

Składniki na 8 bułek:

  • 470 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 ml wody, letniej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki słonecznika

Dodatkowo:

  • słonecznik i siemię lniane do posypania przed pieczeniem
  • białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Słonecznik podpiec kilka minut na suchej patelni do zarumienienia.

W dużej misce umieścić wodę, drożdże i 4 łyżki mąki (z odmierzonej). Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Po tym czasie do mieszanki dodać pozostałą mąkę, sól oraz ziarna i dokładnie wymieszać całość za pomocą łyżki, a następnie wyrobić (kilka minut). Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na ok 30- 60 minut do podwojenia objętości.

Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki, lekko podsypując mąką. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, aby mogły urosnąć. Przykryć ściereczką i zostawić na dodatkowe 15- 20 minut w ciepłym miejscu do napuszenia.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 20- 23 minut.

Gotowe bułki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia.

Smacznego !

Rada: Ilość i rodzaj ziaren można zmieniać wedle upodobania !

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

siemię lnianesłonecznik
Share

Bułki  / Pieczywo

Zuzia

You might also like

Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
7 lutego 2019
Chleb razowy ze słonecznikiem
22 maja 2018
Chleb wieloziarnisty (ze słonecznikiem i siemieniem lnianym)
17 kwietnia 2018

Comment


Bułki cebulowe – Najlepsze Smakołyki
22 July 2019 at 13:37
Reply

[…] Jest to klasyczny przepis na bułki pszenne, który wykorzystałam też w bułkach z ziarnami (tu). Dodatki wymieniłam na podsmażoną cebulkę. Są bardzo proste i pyszne. Zapraszam […]



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2019
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « cze   wrz »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...