

Klasyka zawsze sama się obroni 🙂 Puszyste, maślane ciasto ucierane z dużą porcją truskawek i pyszna kruszonka. Ciasta ucieranego jest stosunkowo mało, dokładnie tyle, aby kawałki były stabilne i łatwo się kroiły, ale główną rolę grają truskawki. Dużo truskawek. Polecam !
Składniki:
- 125 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Dodatkowo (+kruszonka):
- 800 g truskawek, przepołowionych
- 70 g mąki
- 55 g cukru
- 55 g masła lub margaryny do pieczenia
Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (tradycyjna, duża, prostokątna blacha)
Składniki na kruszonkę (mąka, cukier, masło) rozetrzeć między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i ubić na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać jajka jedno po drugim oraz ekstrakt.
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, dodać do masy maślanej i zmiksować tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć truskawki, rozcięciem do góry i przykryć równomiernie kruszonką.


Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45- 50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyłożyć do wystudzenia.
Smacznego !




Na podstawie przepisu Doroty
2 komentarze
Witam.
Zrobiłam, wyjątkowo, dokładnie jak w przepisie. Zazwyczaj wszystko zmieniam ze składnikami włącznie ale zostawiłam jak było.
Ciasto wyszło ok w smaku.
Mam jednak zastrzeżenia odnośnie proporcji zwłaszcza kruszonki- wyszło jej z tej ilości podanej ledwie tyle że jak ziarenka, które i tak utopiły się w cieście podczas pieczenia i na końcu wyglądają jak jasne kropki na ciemniejszym cieście, Uważam, że ilości tej kruszonki jest 4 razy za mało – patrząc na to co ja miałam na cieście a na to co ma Pani na fotografii. W Pani przypadku ciasto jest pod przykryciem kruszonki które nijak się ma do ilości które Pani podała w ilości.
Poza tym, to też nie było zaznaczone, jakie masło do ubijania- zimne czy w temperaturze pokojowej.
Moje było w temperaturze pokojowej i całe ciasto uważam że było za rzadkie. Doskonale ubite ale za rzadkie i pewnie dlatego kruszonka utonęła a truskawki zrobiły się mokre całkowicie na spodzie.
Pani Zuziu, proponuję podać konkretnie jaka temperatura składników – z lodówki, pokojowa- mam na myśli masło czy jajka bo to ma znaczenie) ,temperatura pieczenia dla jakiego piekarnika (ja mam termoobieg więc zazwyczaj jest 10-15 stopni mniej niż gora-dol ) ale Pani nie podała tego.
Uważam jednak, że zimne masło byłoby lepsze. Sprawdzę jeszcze bo ciasto godne polecenia mimo kilku niedociągnięć.
Moje ciasto dzisiejsze wg przepisu robionego dokładnie jak Pani napisała w żadnym razie nie przypomina to ciasta z Pani zdjęcia, ale smak jest dobry, tu muszę przyznać także spróbuję zrobić w inny sposób.
Czy można dać mrożone truskawki?