Klasyka zawsze sama się obroni 🙂 Puszyste, maślane ciasto ucierane z dużą porcją truskawek i pyszna kruszonka. Ciasta ucieranego jest stosunkowo mało, dokładnie tyle, aby kawałki były stabilne i łatwo się kroiły, ale główną rolę grają truskawki. Dużo truskawek. Polecam !
Składniki:
- 125 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Dodatkowo (+kruszonka):
- 800 g truskawek, przepołowionych
- 70 g mąki
- 55 g cukru
- 55 g masła lub margaryny do pieczenia
Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (tradycyjna, duża, prostokątna blacha)
Składniki na kruszonkę (mąka, cukier, masło) rozetrzeć między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i ubić na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać jajka jedno po drugim oraz ekstrakt.
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, dodać do masy maślanej i zmiksować tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć truskawki, rozcięciem do góry i przykryć równomiernie kruszonką.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45- 50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyłożyć do wystudzenia.
Smacznego !
Na podstawie przepisu Doroty
Leave A Reply