• Jagodzianki idealne
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Kruche rogaliki z powidłami- idealne
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najlepsze ciastka owsiane
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • czerwiec 2019
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « kwi   lip »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Ciasto z truskawkami i kruszonką (ucierane)

24 czerwca 2019

Klasyka zawsze sama się obroni 🙂 Puszyste, maślane ciasto ucierane z dużą porcją truskawek i pyszna kruszonka. Ciasta ucieranego jest stosunkowo mało, dokładnie tyle, aby kawałki były stabilne i łatwo się kroiły, ale główną rolę grają truskawki. Dużo truskawek. Polecam !

Składniki:

  • 125 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Dodatkowo (+kruszonka):

  • 800 g truskawek, przepołowionych
  • 70 g mąki
  • 55 g cukru
  • 55 g masła lub margaryny do pieczenia

Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (tradycyjna, duża, prostokątna blacha)

Składniki na kruszonkę (mąka, cukier, masło) rozetrzeć między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.

Masło i cukier umieścić w misie miksera i ubić na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać jajka jedno po drugim oraz ekstrakt.

Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, dodać do masy maślanej i zmiksować tylko do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć truskawki, rozcięciem do góry i przykryć równomiernie kruszonką.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45- 50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyłożyć do wystudzenia.

Smacznego !

Na podstawie przepisu Doroty

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

truskawki
Share

Ciasta ucierane  / Ciasta z owocami  / Ciasto na dużą blachę  / Dla dzieci  / Lato

Zuzia

You might also like

Gofry, chrupiące i najlepsze
18 maja 2020
Muffiny waniliowe z malinami (HIT)
30 kwietnia 2020
Pierogi z truskawkami
14 czerwca 2019

2 komentarze


Aneta
24 June 2023 at 01:25
Reply

Witam.
Zrobiłam, wyjątkowo, dokładnie jak w przepisie. Zazwyczaj wszystko zmieniam ze składnikami włącznie ale zostawiłam jak było.
Ciasto wyszło ok w smaku.
Mam jednak zastrzeżenia odnośnie proporcji zwłaszcza kruszonki- wyszło jej z tej ilości podanej ledwie tyle że jak ziarenka, które i tak utopiły się w cieście podczas pieczenia i na końcu wyglądają jak jasne kropki na ciemniejszym cieście, Uważam, że ilości tej kruszonki jest 4 razy za mało – patrząc na to co ja miałam na cieście a na to co ma Pani na fotografii. W Pani przypadku ciasto jest pod przykryciem kruszonki które nijak się ma do ilości które Pani podała w ilości.
Poza tym, to też nie było zaznaczone, jakie masło do ubijania- zimne czy w temperaturze pokojowej.
Moje było w temperaturze pokojowej i całe ciasto uważam że było za rzadkie. Doskonale ubite ale za rzadkie i pewnie dlatego kruszonka utonęła a truskawki zrobiły się mokre całkowicie na spodzie.
Pani Zuziu, proponuję podać konkretnie jaka temperatura składników – z lodówki, pokojowa- mam na myśli masło czy jajka bo to ma znaczenie) ,temperatura pieczenia dla jakiego piekarnika (ja mam termoobieg więc zazwyczaj jest 10-15 stopni mniej niż gora-dol ) ale Pani nie podała tego.
Uważam jednak, że zimne masło byłoby lepsze. Sprawdzę jeszcze bo ciasto godne polecenia mimo kilku niedociągnięć.

Moje ciasto dzisiejsze wg przepisu robionego dokładnie jak Pani napisała w żadnym razie nie przypomina to ciasta z Pani zdjęcia, ale smak jest dobry, tu muszę przyznać także spróbuję zrobić w inny sposób.



Wera
2 July 2024 at 10:45
Reply

Czy można dać mrożone truskawki?



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jagodzianki idealne
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Kruche rogaliki z powidłami- idealne
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najlepsze ciastka owsiane
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    czerwiec 2019
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « kwi   lip »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...