Ukochane rogaliki. Coś co robić uwielbiam 😀 Tym razem przepis na leciutkie jak piórko, pyszne i drożdżowe cudeńka. Są na prawdę lekkie i wspaniale puszyste.
Składniki na 48 rogalików:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka ciepłego (nie gorącego !)
- 25 g drożdży
- 90 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 jajka
Dodatkowo:
- słoiczek powideł
Mleko, 4 łyżki mąki, cukier i drożdże wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 minut.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki (masło na końcu), dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić do uzyskania gładkiej i jednolitej masy (5-7 minut). Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i zostawić w cieple do napuszenia na ok 30 minut (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części.
Z pierwszej części ciasta uformować krążek. Blat mocno posypać mąką (należy cały czas pilnować, aby ciasto się nie przykleiło) i rozwałkować ciasto na duże koło (po położeniu talerza obiadowego zostaje ok 1.5 cm). Ciasto podzielić na 8 równych trójkątów. Na środku każdego położyć 1/2 lub 1 łyżeczkę powideł i rozsmarować. Następnie zrolować ciasto od podstawy i uformować rogaliki. Powtórzyć z resztą ciasta.
Formowanie jak przy rogalikach z makiem:
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia (ok 25 minut).
Przed samym pieczeniem rogaliki posmarować białkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 12- 15 minut, aż rogaliki się zarumienią.
Smacznego ! 🙂
2 komentarze
Rogaliki super Wyszły świetne.
Smakowite i swojej roboty.
Cieszę się 🙂