• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • marzec 2019
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « lut   kwi »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Drożdżowe rogaliki z dżemem

13 marca 2019

SONY DSC

Ukochane rogaliki. Coś co robić uwielbiam 😀 Tym razem przepis na leciutkie jak piórko, pyszne i drożdżowe cudeńka. Są na prawdę lekkie i wspaniale puszyste. 

Składniki na 48 rogalików:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka ciepłego (nie gorącego !)
  • 25 g drożdży
  • 90 g cukru
  • 100 g masła, roztopionego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • słoiczek powideł

Mleko, 4 łyżki mąki, cukier i drożdże wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 minut.

Po tym czasie dodać pozostałe składniki (masło na końcu), dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić do uzyskania gładkiej i jednolitej masy (5-7 minut). Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i zostawić w cieple do napuszenia na ok 30 minut (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części.

Z pierwszej części ciasta uformować krążek. Blat mocno posypać mąką (należy cały czas pilnować, aby ciasto się nie przykleiło) i rozwałkować ciasto na duże koło (po położeniu talerza obiadowego zostaje ok 1.5 cm). Ciasto podzielić na 8 równych trójkątów. Na środku każdego położyć 1/2 lub 1 łyżeczkę powideł i rozsmarować. Następnie zrolować ciasto od podstawy i uformować rogaliki. Powtórzyć z resztą ciasta.

Formowanie jak przy rogalikach z makiem:

16

Gotowe rogaliki ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia (ok 25 minut).

SONY DSC

Przed samym pieczeniem rogaliki posmarować białkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 12- 15 minut, aż rogaliki się zarumienią.

Smacznego ! 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

drożdżekonfitura/ dżem
Share

Ciasteczka  / Dla dzieci  / Rogale i rogaliki

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Chleb nocny (drożdżowy)
5 kwietnia 2020
Malinianki- zawijane drożdżówki
17 września 2018

2 komentarze


Marzena
10 November 2022 at 15:44
Reply

Rogaliki super Wyszły świetne.
Smakowite i swojej roboty.



    Zuzia
    11 November 2022 at 09:31
    Reply

    Cieszę się 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    marzec 2019
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « lut   kwi »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...