• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Kruche babeczki z orzechami
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Mini serniczki oreo
    Murzynek Babci Halinki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • marzec 2019
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « lut   kwi »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Biszkopt z malinami

11 marca 2019

Czasem mniej znaczy więcej. Wspaniale puszyste i bardzo proste ciasto, idealne do popołudniowej herbaty. Świetne zwłaszcza dla dzieci. Gdy byłam mała zamiast kanapek na wycieczkę zażyczyłam sobie właśnie 'suchy’ biszkopt bez kremów czy galaretek. Za każdym razem, gdy teraz piekę biszkopt mój brat czeka, aż dostanie swój własny blat. Wersja z owocami to absolutny hit ! Możecie użyć jabłek, truskawek, rabarbaru, jagód,  śliwek, moreli czy właśnie malin. Znika ekspresowo, polecam!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pół na pół z mąką ziemniaczaną
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g masła, roztopionego
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone)

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować olejem i wysypać kaszą manną lub mąką.

Białka ze szczyptą soli umieścić w dużej misce i ubić na najwyższych obrotach miksera. Gdy będą sztywne powoli wsypać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując przez ok. 3 min, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodać przesiane suche składniki (mąki z proszkiem), mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką.

Do masła dodać 2 łyżki ciasta i wymieszać. Następnie przełożyć mieszankę do całej masy i bardzo delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzchu wysypać owoce (można obtoczyć je dodatkowo w mące ziemniaczanej).

Piec w temperaturze 180° C przez ok. 40- 45 min do tzw. suchego patyczka. Zostawić do wystudzenia, a następnie oddzielić boki nożykiem od formy.

Smacznego !

Rada, jeżeli chcecie użyć większej ilości owoców:

Możecie także przełożyć biszkopt do formy w dwóch turach. Pierwszą połowę wyrównać, wyłożyć porcję owoców, przykryć pozostałą częścią ciasta i postępować dalej zgodnie z przepisem.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

jabłkajagodymalinyowocetruskawki
Share

Biszkopty  / Ciasta z owocami  / Dla dzieci  / HIT

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Ciasto dyniowe z malinami
27 października 2021
Rolada z jabłkami
13 października 2020

2 komentarze


19 August 2019 at 10:08
Reply

Ciasto… rewelacyjne!!! Piekłam dwa razy w ciągu trzech dni! Znika błyskawiczne! Biszkopt przepyszny, rozpływa się w ustach! Jeszcze nigdy nie jadłam podobnego! Dziękuję za przepis 🙂 Monika



    Zuzia
    22 August 2019 at 23:38
    Reply

    Dziękuję za wiadomość i bardzo się cieszę 🙂

Skomentuj Zuzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Kruche babeczki z orzechami
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Mini serniczki oreo
    Murzynek Babci Halinki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    marzec 2019
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « lut   kwi »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...