• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • luty 2019
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  
    « sty   mar »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)

7 lutego 2019

Dzisiejszy przepis dedykuję mojej kochanej Siostrze 🙂 Chleb idealny dla osób, które nie mają zakwasu lub czasu na długie wyrastanie albo dopiero zaczynają przygodę z domową piekarnią. Czas przygotowania od momentu wymieszania składników do wyjęcia gorącego bochenka z piekarnika to tylko 2 godziny.

Chleb jest pyszny, ma wspaniale chrupiącą skórkę i delikatny miąższ. Jest to świetny przepis bazowy. Zamiast ziaren możecie dodać podsmażoną cebulę, drobno pokrojone suszone pomidory, ulubione zioła czy orzechy i w ten sposób stworzyć ulubiony chleb. Zapraszam !

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 350 ml wody (ok 1 i 1/2 szklanki), letniej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 4 łyżki słonecznika

Słonecznik podpiec kilka minut na suchej patelni do zarumienienia.

W dużej misce umieścić wodę, drożdże, cukier i 4 łyżki mąki (z odmierzonej). Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Po tym czasie do mieszanki dodać pozostałą mąkę, sól oraz ziarna i dokładnie wymieszać całość za pomocą łyżki. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na ok 25- 30 minut do podwojenia objętości.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem/ masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać a wierzch posypać odrobiną słonecznika. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić na dodatkowe 15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 60 minut. Jeżeli skórka zbyt szybko zbrązowieje, można po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C lub przykryć bochenek folią aluminiową.

Gotowy chleb wyjąć z piekarnika wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia na kratce, aby odparował.

Smacznego !

Uwaga!

1.Forma: Ja użyłam mniejszej keksówki o wymiarach 27x 11 cm, jednak możecie użyć trochę dłuższej (np 31x 11 cm), a chleb będzie po prostu trochę niższy (nie wyrośnie tak mocno poza foremkę).

2. Po wyjęciu z piekarnika należy popukać spód. Powinien wydawać głuchy dźwięk oraz być suchy i 'chrupiący’, w przeciwnym razie należy podpiec chleb jeszcze na kilka minut w piekarniku (już bez formy), aby uniknąć zakalca.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

siemię lnianesłonecznik
Share

Chleby  / Pieczywo  / Wytrawne

Zuzia

You might also like

Bułki wieloziarniste
11 lipca 2019
Chleb razowy ze słonecznikiem
22 maja 2018
Chleb wieloziarnisty (ze słonecznikiem i siemieniem lnianym)
17 kwietnia 2018

7 komentarzy


dobromila
10 July 2021 at 09:09
Reply

łatwy i smaczny chleb:) dziękuję za przepis



    Zuzia
    13 July 2021 at 14:48
    Reply

    Super 🙂

JJ
4 April 2022 at 17:17
Reply

Jest pyszny! Od niedawna regularnie piekę chleby i bułki, zamiast kupować pieczywo w piekarni. Twój chleb z tego przepisu robię przynajmniej raz w tygodniu z podwójnej porcji, albo dwa razy w tygodniu (szczególnie ostatnio, zakupiłam dużo mąki prosto z prawdziwego młyna – różnica przy wypieku i smaku naprawdę kolosalna!). Do Twojego przepisu dodaję nieco więcej ziaren słonecznika, a także dyni, a chleb piekę zazwyczaj na drożdżach suchych w przeliczonej proporcji.
Myślisz, że na zakwasie wyszedłby równie dobrze? Jeśli tak, z jaką ilością zakwasu ewentualnie eksperymentować? Pewien czas temu zrobiłam własny zakwas (dokarmiam go), ale coś nie mogę znaleźć dobrego przepisu na chleb z ziarnami na zakwasie.



    Zuzia
    12 April 2022 at 19:43
    Reply

    Bardzo się cieszę, ja również pokochałam zarówno smak domowego chleba jak i samo jego robienie 🙂 Jeżeli chodzi o wersję tego chleba na zakwasie- to tutaj polecam mój przepis https://najlepszesmakolyki.pl/2018/04/chleb-wieloziarnisty-ze-slonecznikiem-i-siemieniem-lnianym/
    Można zwiększyć ilość ziaren (poza siemieniem) i dodać pestki dyni wedle uznania. Powodzenia 🙂

      JJ
      13 April 2022 at 10:09

      Właśnie w weekend robiłam też dodatkowo chleb wieloziarnisty na zakwasie z Twojego przepisu. Wyszedł rewelacyjnie! Pierwszy chleb na zakwasie, który nie okazał się u mnie zakalcem 😀 w smaku idealny.
      Od niedawana używam mąki kupowanej prosto z młyna, także chlebki z Twoich przepisów totalnie wymiatają! (Już nawet zwiększyłam ilość wypieków do minimum 4-5 na tydzień, bo rozdaję po rodzinie, im też bardzo smakują:))

      JJ
      14 April 2022 at 22:17

      Właśnie w weekend robiłam też dodatkowo chleb wieloziarnisty na zakwasie z Twojego przepisu. Wyszedł rewelacyjnie! Pierwszy chleb na zakwasie, który nie okazał się u mnie zakalcem 😀 w smaku idealny. Chlebki z Twoich przepisów totalnie wymiatają! Już nawet zwiększyłam ilość wypieków do minimum 4-5 na tydzień, bo rozdaję po rodzinie, im też bardzo smakują:) Część też mrożę, aby mieć wystarczajaco świeżego chleba na 7 dni w tygodniu.

        Zuzia
        24 April 2022 at 21:50

        Super 🙂 Bardzo się cieszę 😀

Skomentuj dobromila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    luty 2019
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  
    « sty   mar »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...