Puszyste, cieplutkie racuchy, wypełnione jabłkami i przykryte cukrem pudrem. Klasyczny, przepyszny pomysł na podwieczorek lub deser. Znikają błyskawicznie, jeszcze ciepłe, świeżo upieczone i delikatnie oprószone cukrem pudrem. Zapraszam !
Z przepisu wychodzi duża porcja placków dla 4-5 osób.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 700 g jabłek, obranych i drobno pokrojonych (ok 4-5 sztuk)
- szczypta soli
Białka umieścić w misce i ubić z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując.
W osobnym naczyniu roztrzepać żółtka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do masy wmieszać jabłka, a na końcu bardzo delikatnie ubite białka.
Smażyć na rozgrzanym oleju ok 1-2 minuty z każdej strony (do zarumienienia). Podawać z cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Racuchy uwielbiam z zimnym mlekiem. ; ) Jakie owoce zamiast jabłek?
Każde twarde owoce pokrojone w kostkę np gruszki, banany, suszone owoce. Z malinami, truskawkami czy wiśniami trzeba uważać, ponieważ mogą puścić dużo wody podczas smażenia 🙂