Mój pierwszy chleb, który upiekłam z genialnej książki Jeffrey’a Hamelmana, gdy tylko ją dostałam. Chyba jeden z jego najpopularniejszych przepisów. Kilka składników, minimum pracy, a reszta w zasadzie dzieje się sama. Wszystko rozgrywa się głównie wokół kilku etapów fermentacji, dzięki którym chleb zyskuje głęboki, wyjątkowy smak. Zapraszam Serdecznie !
Chleb rośnie na zakwasie. Przed przystąpieniem do przygotowywania chleba należy dokarmić go i zostawić na 4- 12 godzin, aby się ‚przerobił’- po tym czasie będzie gotowy do użycia (aktywny). Jeżeli jeszcze nie macie zakwasu zapraszam tutaj po przepis 🙂
Zaczyn:
- 140 g mąki pszennej chlebowej
- 170 g wody
- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Pozostałe składniki:
- 680 g mąki pszennej chlebowej
- 90 g mąki żytniej razowej
- 1 łyżka soli
- 420 g wody
- zaczyn
Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie wymieszać, przykryć folią i zostawić do przerobienia na 12- 16 godzin.
Po tym czasie wszystkie składniki oprócz soli umieścić w dużej misce, wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić na 30- 60 minut. Następnie dodać sól i lekko wyrobić ciasto (2- 3 minuty). Ponownie przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok 2,5 godziny.*
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić na dwie równe części i uformować okrągłe bochenki. Należy przy tym uważać, aby nie wpracować w chleb dodatkowej mąki ! Bochenki ułożyć w koszykach do chleba i zostawić na 2,5 -3 godziny do wyrośnięcia.**
Gotowe chleby przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę i piec ok 40 minut w 220ºC. Wystudzić na kratce.
Smacznego !
* W tym czasie należy dwukrotnie złożyć ciasto z czterech stron (po 1 i po 2 godzinach).
** Zamiast koszyków użyłam dwóch durszlaków wyłożonych ściereczkami i wysypanymi mąką.
Leave A Reply