Przepyszne, lekkie placki z cukinii. W naszym domu goszczą bardzo często, szczególnie latem za sprawą dużej ilości cukinii prosto z ogródka Babci. Są naprawdę świetne i nietrudne w przygotowaniu. Należy tylko pamiętać, aby dokładnie odcisnąć startą cukinię z nadmiaru wody przed dodaniem reszty składników. Dzięki temu ciasto będzie miało idealną konsystencję. Do ciasta warto dodać dużo świeżych ziół (u mnie koperek), placki zyskają bogaty aromat. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Zapraszam !
Składniki:
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze (600 g)
- 1 solidna łyżka soli (nie będzie jej czuć, ponieważ wylejemy ją wraz z wodą z cukinii)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany
- 7 łyżek mąki pszennej
- świeży koperek lub inne zioła
- sól, pieprz do smaku
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Cukinie zetrzeć na tarce (oczka do sera 🙂 ). Zasypać 1 łyżką soli, wymieszać i odstawić na 15 minut, aby cukinia puściła sok.
Po tym czasie przełożyć ją na sitko i mocno odcisnąć, aby pozbyć się jak największej ilości wody.
Odciśniętą cukinię przełożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, jajka, jogurt, mąkę oraz zioła i dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz wedle uznania.
Na patelni rozgrzać olej (dość sporo). Za pomocą łyżki nakładać na rozgrzany tłuszcz nieduże porcje ciasta, spłaszczyć i formować placuszki. Smażyć z dwóch stron do zarumienienia. Gotowe placuszki odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego 🙂
Leave A Reply