• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Cytrynowy puch z malinami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Pączki z różą, luksusowe
    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
    • Sernik z porzeczkami
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Emilia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Zuzia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Agna o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Zuzia o Domowe krówki
  • Adsense

  • Czerwiec 2018
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « Maj   Lip »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Krajanka owsiana z rabarbarem

12 czerwca 2018

Ekspresowe, bardzo łatwe ciasto i co najważniejsze pyszne ! W końcu piękno tkwi w prostocie 🙂 Wystarczy odmierzyć składniki, wymieszać je, przełożyć do blaszki i upiec. Bazą ciasta jest owsiana kruszonka  (możecie ją znaleźć także w tych przepisach), przełożona rabarbarem i jabłkiem. Do warstwy owocowej możecie dodać też garść owoców leśnych, malin czy truskawek- co tylko macie pod ręką. Po wystudzeniu ciasto świetnie się kroi i nie rozpada. Świetna propozycja na podwieczorek 🙂

Składniki na kruszonkę:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny lub masła, roztopione

Dodatkowo:

  • 400 g rabarbaru
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • opcjonalnie: pół szklanki malin, jagód, borówek lub truskawek (pokrojone na ćwiartki)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

Rabarbar, cukier i wodę (1/3 szklanki) umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie zdjąć z palnika. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą wodą, przelać do rabarbaru, szybko wymieszać i ponownie postawić na palnik. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilkanaście sekund, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać jabłko i wymieszać.

Formę o wymiarach 33x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach, aż do uzyskania dużych grudek. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy, wyrównać i docisnąć.

Na spód wyłożyć masę owocową i wyrównać ją, na wierzch wysypać jagody, maliny lub truskawki (można pominąć ten etap) i całość przykryć kruszonką.

Ciasto wstawić do piekarnika i piec w 180 ºC  przez 40 minut. Zostawić do wystudzenia (ciepłe ciasto będzie się kruszyć).

Smacznego !

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

jabłkajagody/borówkimalinypłatki owsianerabarbartruskawki
Share

Ciasta z owocami  / Ciasto na dużą blachę  / Ekspresowo  / Sezonowe

Zuzia

You might also like

Rolada z jabłkami
13 października 2020
Gofry, chrupiące i najlepsze
18 maja 2020
Ciasteczka serowe z jabłkiem (3 składniki)
11 maja 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Cytrynowy puch z malinami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Czerwiec 2018
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « Maj   Lip »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły