Ekspresowe, bardzo łatwe ciasto i co najważniejsze pyszne ! W końcu piękno tkwi w prostocie 🙂 Wystarczy odmierzyć składniki, wymieszać je, przełożyć do blaszki i upiec. Bazą ciasta jest owsiana kruszonka (możecie ją znaleźć także w tych przepisach), przełożona rabarbarem i jabłkiem. Do warstwy owocowej możecie dodać też garść owoców leśnych, malin czy truskawek- co tylko macie pod ręką. Po wystudzeniu ciasto świetnie się kroi i nie rozpada. Świetna propozycja na podwieczorek 🙂
Składniki na kruszonkę:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny lub masła, roztopione
Dodatkowo:
- 400 g rabarbaru
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- opcjonalnie: pół szklanki malin, jagód, borówek lub truskawek (pokrojone na ćwiartki)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
Rabarbar, cukier i wodę (1/3 szklanki) umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie zdjąć z palnika. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą wodą, przelać do rabarbaru, szybko wymieszać i ponownie postawić na palnik. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilkanaście sekund, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać jabłko i wymieszać.
Formę o wymiarach 33x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach, aż do uzyskania dużych grudek. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy, wyrównać i docisnąć.
Na spód wyłożyć masę owocową i wyrównać ją, na wierzch wysypać jagody, maliny lub truskawki (można pominąć ten etap) i całość przykryć kruszonką.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec w 180 ºC przez 40 minut. Zostawić do wystudzenia (ciepłe ciasto będzie się kruszyć).
Smacznego !
Leave A Reply