• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Rogale maślane z makiem
    Mini serniczki oreo
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • czerwiec 2018
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « maj   lip »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

25 czerwca 2018

Sezonowe drożdżówki z całymi truskawkami i subtelną nutą rabarbaru, przykryte chrupiącą pierzynką z maślanej kruszonki. Wspaniały deser w ciepłe, słoneczne popołudnie, czy przekąska do szkoły lub pracy. Truskawki dodajemy w całości i dzięki temu upieczone są w punkt- z wierzchu jeszcze twardawe, ale w środku rozpływające się. Najlepsze jeszcze ciepłe ! Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki mleka (lekko ciepłego)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g masła lub margaryny do pieczenia, roztopione

Kruszonka:

  • 70 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 100 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki
  • 350 g truskawek, odszpułkowanych
  • białko (do posmarowania)

Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie lekko wyrobić (ok 2 minut wyrabiania). Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 kawałków tej samej wielkości (można sobie pomóc wagą). Krótko je wyrobić, uformować bułeczki i położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok 30 minut do napuszenia.

W tym czasie przygotować kruszonkę. Mąkę krupczatkę, masło i cukier umieścić w miseczce, a następnie rozetrzeć w palcach do uzyskania grudkowej konsystencji.

Gdy bułeczki wyrosną, za pomocą szklanki zrobić w każdej z nich wgłębienie (docisnąć szklankę do blaszki). Do wgłębienia nałożyć po 5 lub 6 truskawek i trochę rabarbaru. Boki bułeczki posmarować białkiem, a wierzch posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i zostawić na ok 20 minut do napuszenia.

Drożdżówki piec w 180 °C przez ok 15-18 minut.

Smacznego 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

rabarbartruskawki
Share

Bułki  / Drożdżówki  / Lato  / Sezonowe

Zuzia

You might also like

Gofry, chrupiące i najlepsze
18 maja 2020
Ciasto ucierane z prażonym rabarbarem
4 maja 2020
Muffiny waniliowe z malinami (HIT)
30 kwietnia 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Rogale maślane z makiem
    Mini serniczki oreo
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    czerwiec 2018
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « maj   lip »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...