Sezonowe drożdżówki z całymi truskawkami i subtelną nutą rabarbaru, przykryte chrupiącą pierzynką z maślanej kruszonki. Wspaniały deser w ciepłe, słoneczne popołudnie, czy przekąska do szkoły lub pracy. Truskawki dodajemy w całości i dzięki temu upieczone są w punkt- z wierzchu jeszcze twardawe, ale w środku rozpływające się. Najlepsze jeszcze ciepłe ! Zapraszam 🙂
Składniki:
- 250 g mąki
- 1/2 szklanki mleka (lekko ciepłego)
- 15 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g masła lub margaryny do pieczenia, roztopione
Kruszonka:
- 70 g mąki krupczatki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Dodatkowo:
- 100 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki
- 350 g truskawek, odszpułkowanych
- białko (do posmarowania)
Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie lekko wyrobić (ok 2 minut wyrabiania). Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 kawałków tej samej wielkości (można sobie pomóc wagą). Krótko je wyrobić, uformować bułeczki i położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok 30 minut do napuszenia.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Mąkę krupczatkę, masło i cukier umieścić w miseczce, a następnie rozetrzeć w palcach do uzyskania grudkowej konsystencji.
Gdy bułeczki wyrosną, za pomocą szklanki zrobić w każdej z nich wgłębienie (docisnąć szklankę do blaszki). Do wgłębienia nałożyć po 5 lub 6 truskawek i trochę rabarbaru. Boki bułeczki posmarować białkiem, a wierzch posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i zostawić na ok 20 minut do napuszenia.
Drożdżówki piec w 180 °C przez ok 15-18 minut.
Smacznego 🙂
Leave A Reply