Ciasto marchewkowe uwielbiam, o czym świadczy ilość przepisów na blogu 🙂 Tym razem miałam ochotę na ciasto puszyste, bez dodatków takich jak owoce czy bakalie upieczone w tradycyjnej, prostokątnej blaszce. Oto efekt! Jest przepyszne, proste i mało wymagające. Świetnie smakuje solo (zwłaszcza jeszcze ciepłe !), ale nie mogłam sobie odmówić kremu z serka śmietankowego, który jest dodatkiem idealnym do ciasta marchewkowego. Zapraszam !
Pozostałe przepisy na ciasto marchewkowe tutaj.
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki marchwi
- 2 łyżeczki proszku
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne, powoli wsypujemy cukier (pół szklanki, resztę zostawić do żółtek) w 3 partiach, cały czas miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do żółtek dodać połowę cukru i ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania puszystego kremu. Dodać olej, mąkę, proszek oraz cynamon i zmiksować do połączenia składników. Dodać marchew i ponownie zmiksować. Na końcu, w dwóch turach dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać, tylko do uzyskania jednolitej masy, tak aby białka nie opadły, to im w dużej mierze zawdzięczamy puszystość ciasta.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o wymiarach 23 x 30 cm.
Pieczemy w temperaturze 180° C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Ciasto świetnie smakuje solo, a także w towarzystwie kremu na bazie serka śmietankowego 🙂
Smacznego !
Krem:
- 200 g serka śmietankowego, schłodzonego
- 2/3 szklanki śmietany 30 % lub 36%, schłodzonej
Wszystkie składniki umieścić w misce i ubić na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie gęsta, puszysta i stabilna (kilka minut).
4 komentarze
Zrobilam ciasto marchewkowe z Twojego przepisu, polecam wyszlo pysze dodatkowo dodalam szklane orzechów włoskich i strate jabłko na duzych oczkach.
Super modyfikacja 🙂 Dziękuję !
Witam, o jaki dokładnie serek śmietankowy chodzi?
Zwykły serek śmietankowy na kanapki np almette, piątnicy 🙂