Najlepsza szarlotka! Bez zbędnych dodatków- główną rolę grają tu jabłka i kruche ciasto. Nadzienie z domowych, prażonych jabłek jest pysznie kwaskowate z delikatnym aromatem z cytryny, a kruche ciasto idealnie je podtrzymuje. Całości dopełnia chrupiąca kruszonka. Ciasto smakuje każdemu i na prawdę trudno się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka. Zapraszam ! 🙂
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła/ margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu formy, przełożyć do niej i schłodzić jeszcze ok 30 minut.
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek, obranych i wydrążonych (waga po obraniu)
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- sok i skórka starta z 2 cytryn
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kaszy manny (można pominąć)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Jabłka pokroić w kostkę (dosyć sporą) i zalać sokiem z cytryny. W dużym garnku umieścić wodę, cukier, skórkę z cytryn i połowę jabłek (razem z sokiem z cytryny, który zostanie). Całość doprowadzić do wrzenia, dodać masło, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 20- 25 minut, aż jabłka się rozgotują. Po tym czasie dodać pozostałe jabłka i gotować jeszcze 10 minut.
Gotowe 🙂 Prażone jabłka zostawić do wystudzenia.
Kruszonka:
- 140 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach na kruszonkę.
Na kruchy spód równomiernie wysypać kaszę. Nadzienie jabłkowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć na kruchy spód. Całość posypać kruszonką.
Piec 60- 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (do zarumienienia). Przed pokrojeniem schłodzić.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Czy składniki na kruszenie mają być w temperaturze pokojowej?
Powinny być w temperaturze pokojowej, jednak nie ma zbyt dużej różnicy. Ja często zapominam, żeby przygotować wcześniej masło i często jest prosto z lodówki.
Miłego pieczenia 🙂
[…] […]
Pyyyyyszny zrobiłam, skróciłam tylko czas smażenia jabłek (20 min. wszystkiego – jestem niecierpliwa ) i zmniejszyłam ilość cukru. Będę piec częściej
Superowo 🙂 Smacznego !
pysznyyyyyyyy