Dziś druga odsłona owsianych ciasteczek (pierwsza tutaj). Drobna zmiana w liście składników i ogromna różnica w efekcie końcowym. Ciastka są niesamowicie cienkie, kruche i delikatne, a dodatkowo przepyszne ! Świetne z suszonymi owocami, orzechami i czekoladą.
Znikają w mgnieniu oka 🙂 Zapraszam !
Składniki na 36 ciastek:
- 150 g miękkiej margaryny do pieczenia lub masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych (250 g), zmielonych*
- 1 szklanka suszonej żurawiny (lub posiekanych orzechów, czekolady itp)
Piekarnik nastawić na 180°C.
Masło utrzeć na jasną masę. Dodać cukier i jajko i dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem w sporych odstępach, a następnie spłaszczyć.
Piec ok 15 minut- do zarumienienia.
Po tym czasie ciastka najlepiej przełożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.
Smacznego 😉
*tak, aby nadal zostały kawałki płatków
4 komentarze
Wspaniałe 😉
Tak 🙂
Podobają mi się takie cieniutkie 🙂
Mnie też urzekły 🙂