• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Kruche rogaliki z powidłami- idealne
    Mini serniczki oreo
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • wrzesień 2017
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « sie   paź »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Chlebek bananowy (z bakaliami)

14 września 2017

Ciasto, które bardzo długo czekało na swoją kolej na liście przepisów do wypróbowania 🙂 Teraz wiem, że zrobię je obowiązkowo jeszcze nie raz, banany już czekają w spiżarni na powtórkę! Ciasto ma idealną wręcz konsystencję, jest mocno wilgotne (ale papier po upieczeniu jest zupełnie suchy) i długo trzyma świeżość (podobno 🙂 ), świetnie się kroi i idealnie trzyma fason, nie krusząc się i nie rozpadając. Dodatkowo jest ono wypełnione dużą ilością aromatycznych bakalii ( u mnie żurawina, rodzynki i morele), które świetnie współgrają z delikatnym aromatem bananów. Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki bakalii ( u mnie: rodzynki, suszona żurawina i pokrojone morele)

Foremkę o wymiarach 22 x 8 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Banany rozgnieść widelcem na mus (mogą zostać niewielkie grudki). Dodać jajka, olej oraz cukier i dokładnie wymieszać.

Do masy wsypać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać bakalie.

Ciasto przełożyć do formy, a następnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 55- 65 minut (do suchego patyczka), uważając aby się zbyt mocno nie zarumieniło pod koniec pieczenia.

Ciasto wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.

Smacznego 🙂

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bakaliebananycynamonorzechy laskoweorzechy pekanorzechy włoskierodzynkisuszona żurawinasuszone morele
Share

Chleby  / Ciasta z owocami

Zuzia

You might also like

Kruche babeczki z orzechami
6 maja 2020
Ciasto marchewkowe- puszyste
3 lutego 2020
Zawijane bułeczki cynamonowe- Cinnamon Rolls
27 stycznia 2020

3 komentarze


KaFka
14 September 2017 at 17:48
Reply

Mniam, mniam, wypróbuję na pewno przepis. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie 🙂



    Zuzia
    15 September 2017 at 16:53
    Reply

    Super 🙂 Dziękuję i pozdrawiam !

Asia
15 March 2025 at 19:53
Reply

Zrobiłam dziś. jest pyszny!



Skomentuj Asia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Kruche rogaliki z powidłami- idealne
    Mini serniczki oreo
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    wrzesień 2017
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « sie   paź »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...