Ciasto owsiane z obłędną kruszonką, które możecie znać z tego przepisu. Tym razem w większej formie, odpowiadającej 10 muffinom. Zamiast jagód użyłam moreli, które fantastycznie współgrają z ciastem owsianym. Ciasto jest lekkie i jednocześnie bardzo sycące, ma delikatnie orzechowy posmak dzięki płatkom owsianym. Na wierzchu jest otulone grubą warstwą genialnej kruszonki owsianej. Musicie spróbować 🙂
Składniki na formę o wymiarach 16x 23 cm (połowa tradycyjnej blachy):
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/5 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 10 moreli (lub śliwek, jagód, malin, brzoskwiń itp)
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki cukru
- 80 g masła
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Morele pokroić w ósemki.
Składniki na kruszonkę umieścić w misce i delikatnie wmieszać do uzyskania grudkowej konsystencji. Odstawić na czas przygotowywania muffin.
W jednej misce wymieszać suche składniki (płatki, mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajko). Zawartości obydwu misek połączyć i lekko wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremy i ułożyć na górze morele. Wierzch obficie posypać kruszonką i lekko przyklepać.
Ciasto piec w 190 °C przez ok 45- 50 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).
Smacznego 🙂
2 komentarze
Kusisz, oj kusisz… 🙂
😀